Valentínske podvody

Článok

Valentínske podvody


Falošné city sa lejú internetom obzvlášť na Valentína. Za posledné roky dva roky sa aj na Slovensku zvýšil počet romantických podvodov. Stali sa mnohým bez ohľadu na vek.

Minulý rok v Trenčianskom kraji jedna pani prišla o 282-tisíc, naletela legende o americkom vojakovi (viac v tomto článku). Tematikou podvodnej zoznamky mDates sa zaoberal aj Securitymagazin.sk koncom roka 2020, ku ktorej ste sa mohli doklikať od Facebooku cez tri ďalšie presmerovania na internete (viac v článku tu). Sobášni podvodníci súčasnosti sa prispôsobili priestoru online zoznamiek.

Dávajte pozor na tieto varovné signály :

  • Žiadosť o peniaze. Podvodníci Vás môžu tlačiť, aby ste im poslali urgentne peniaze, napríklad na lekárske výdavky. Alebo na letenku, aby Vás mohli prísť navštíviť. Podvodníci tiež zvyknú žiadať darčekové poukazy alebo bankové prevody.

  • Veľakrát Vám sľúbia a nedodržia sľub, že Vás prídu navštíviť. Tvrdia, že žijú ďaleko alebo sú v ozbrojených silách.

  • Vzťah rýchlo napreduje a skoro prichádza vyznanie lásky.

  • Nástoja na tom, aby ste začali komunikovať mimo zoznamky, prostredníctvom aplikácií pre posielanie správ alebo sms. Oficiálne zoznamky vyhľadávajú a blokujú podvodníkov na svojich stránkach, preto sa podvodníci snažia Vás odtiaľ odlákať inam.

Čo v prípade, ak potrebujem pomoc: Podozrivé emaily/SPAM zasielate pomocou tlačidla Nahlásiť Phishing alebo na reportphishing@sk.uss.com, iné podozrivé aktivity z oblasti kybernetickej bezpecnosti zasielajte na skcybersecurity@sk.uss.com

Ilustračné foto: freepik.com

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa