V U. S. Steele dnes tiekla krv

Článok

V U. S. Steele dnes tiekla krv


Obľúbené dni dobrovoľníkov odštartovala Hutnícka kvapka krvi

S otvorením brány Nemocnice AGEL Košice – Šaca vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice sa dnes od šiestej hodiny ráno začalo zapĺňať aj transfúziologické oddelenie. Na niekoľko desiatok zaregistrovaných darcov čakal tím zdravotníčok na čele s primárkou Annamáriou Bratkovou a manažérkou dennej zmeny Henrietou Horváthovou. Vyplniť dotazník o zdravotnom stave, zhodnotiť výsledky vzorky krvi s lekárkou a na odberové lôžko si môže ľahnúť prvý darca. Je ním Ladislav Vaštag z DZ Údržba. „Krv som daroval už 46 krát, z toho viackrát som prišiel aj na konkrétnu výzvu, keď napr. bolo treba darovať trombocyty pre 8-ročné dievčatko,“ hovorí. Ladislav Vaštag okrem darovania krvi vždy pomôže aj počas sobotňajšej brigády a do prác v ZOO sa zapojí aj tentokrát.

Hneď za ním zasadol do kresla Marek Ujco, takisto z DZ Údržba, ktorý daroval krv viac než 80 krát. Pravidelnými účastníkmi Hutníckej kvapky krvi sú aj Peter Mojžiš a Jozef Milanič z teplej valcovne či Martin Tkáč z právneho úseku.

Prvou ženou, ktorá pustila žilou, bola Andrea Čepelová z Nákupu. „Je to najviac, čo môžeme dať, ako vieme pomôcť,“ komentuje skromne to, že krv darovala už 37 krát. Z ihly nikdy nemala strach a ako nám s úsmevom povedala, mnohé sestričky napichujú úplne bezbolestne.

Vladimír Vaško a Peter Szalka z aglomerácie darujú krv pravidelne, ale na Hutníckej kvapke krvi boli prvý raz. Veríme, že nie posledný. Rovnako aj Peter Medvec z energetiky, hoci krv daroval už 68 krát. Stačí sledovať našu firemnú komunikačnú aplikáciu X App Košice, kde informujeme o všetkom, čo sa v podniku deje. Z nej sa o dobrovoľníckom podujatí dozvedel aj Zoltán Lengyel z TVA. „Nemám žiadne preferované témy, čítam všetky príspevky, z firmy, zo športu i z kultúry,“ hovorí mladý kolega na aplikáciu, ktorá nahradila papierové vydanie podnikových novín Oceľ východu.

Roman Fircák z moriarní SVA chodí krv darovať pravidelne každé tri mesiace a podarilo sa mu to už 85 raz. Pri darovaní zažil už všetko možné i nemožné, raz krv tiekla prúdom, inokedy nevyšla ani kvapka. Podobnú skúsenosť s vrtkavosťou ľudského tela má aj viceprezidentka Elena Petrášková, keďže to najskôr vyzeralo, že nízky tlak odber neumožní. Hodinka-dve v práci všetko vyriešili, tlak bol hore a odber úspešný. „Veľmi sa teším, že sa mi dnes opäť podarilo krv darovať. Pokúšala som sa o to aj v minulosti, ale zdravotné komplikácie mi to neumožnili. Odteraz sa chystám darovať krv pravidelne,“ lúčila sa s nami viceprezidentka Petrášková.

Silvia Vasiľáková a Slávka Štefaniková nielenže darovali krv už mnohokrát, ale tentoraz priviedli aj prvodarcu, svojho kolegu Roberta Komendáta. Všetci traja to zvládli s úsmevom na perách. Rovnako pozitívne boli naladení aj poslední darcovia, ktorí uzatvorili odberový maratón: Jana Lörincová, Erika Meitnerová a Rastislav Šelepský.

Nie je možne vymenovať všetkých darcov, veď ich prišlo celkove 76. Darovali spolu vyše 32 litrov krvi. Všetkým patrí obrovský aplauz!

Osobitne radi spomenieme tých dobrovoľníkov, ktorí dnes darovali krv a v sobotu nevynechajú brigádu na jednom z piatich miest, na ktorých v rámci nášho firemného podujatia Hutníci pre Košice pomáhame. Konkrétne okrem už spomínaného Ladislava Vaštaga sú to Andrea Mačejová, Miroslav Feťko, Ján Holub, Igor Horňák, Peter Chytil, Marián Kušnirák , Marián Lipnický, Martin Šima, Michal Tančák, Štefan Vojtko, Peter Tulenko a Martin Szabó.

Primárka hematológie a transfuziológia Annamária Bratková bola s výsledkom Hutníckej kvapky krvi veľmi spokojná. Považuje za dôležité, že sa pred dovolenkovým obdobím podarilo doplniť zásoby krvi. „Myslím si, že o darovaní krvi sa málo hovorí. Krv stále nie je nahraditeľná žiadnymi inými liekmi, a to napriek tomu, že sa o to vedci pokúšajú už desiatky rokov. Podľa všetkého ju tak skoro ani nahradiť nedokážeme a darcov krvi budeme stále potrebovať,“ zdôraznila nenahraditeľnosť darcov a význam darcovstva primárka Bratková.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa