V Jeseni života chytili druhý dych

Článok

V Jeseni života chytili druhý dych


OZ Jeseň života, ktoré združuje seniorov – bývalých železiarov, chytilo na začiatku roka druhý dych.  Postihol a poznačil ich nielen kovid a opatrenia s ním spojené, ale aj odchod  kľúčových žien  - predsedníčky Zity BubenkovejAnky Kuchárovej.

„Zostali sme chvíľu stáť doslova pred našimi dverami  a nevedeli sme, čo ďalej, či vstúpiť dnu, alebo  tie dvere zavrieť,“ hovorí Anna Havierová, predsedníčka.

Napokon sa zmobilizovali, dali sa dokopy, prišli s nápadmi.

"Prvý krok bol, že sme začali riadne fungovať v Rade seniorov  mesta Košice. Radu vedie Janko Caban, bývalý zamestnanec U. S. Steel Košice, takže sme tam našli spriaznenú dušu. Museli sme sa naučiť všetko od začiatku, ako viesť klub, niekedy so slzami, niekedy veľmi ťažko. Mali sme Ondreja Sabola, Vlada Šándrika, mali sme  Mira Brožeka...  Boli to športovci, preto sme prirodzene začali na športovom poli.  Začali sme petangom a olympiádami. Zo začiatku len  tak, skôr „pre srandu“, že to skúsime. Napokon viacerí naši ľudia aj bodovali, dokonca aj na popredných miestach, ale viacerí sme sa len zúčastňovali.  To boli začiatky.  Toho roku sme už na letnej olympiáde seniorov  získali 3. miesto v kope na bránku a 2. miesto v štafetovom behu. V petangu sú naši muži už dvojnásobnými majstrami. A my ženy sme sa odhodlali skúsiť to tohto roku prvý raz, tak uvidíme o rok.  Máme výborných stolných tenistov. Teraz nám začína liga. V predchádzajúcom ročníku sme sa umiestnili na druhom mieste v súťaži družstiev a v súťaži jednotlivcov sme mali dve druhé miesta.   Chodíme na všetky súťaže povzbudzovať sa navzájom, takže sme fakt dobrý kolektív,“ upresňuje Anna Havierová.

Pri OZ Jeseň života fungoval spevokol, ktorý ale tiež pred pár rokmi začal stagnovať. Dali preto dokopy pôvodných členov spevokolu Hutník so spevokolom z MČ Košice Západ – Rozmarín. Stretávajú sa v priestoroch OZ Jeseň života.  Aktuálne spolu nacvičujú a pripravujú sa na prvé verejné vystúpenie na podujatí Seniorská hviezda, ktoré bude začiatkom decembra. Dovtedy ich čaká neľahká úloha – vymyslieť nový názov, ktorý by skĺbil obidva pôvodné

Seniori chodia aj na ozdravné pobyty do kúpeľov. Prvá várka sa zúčastnila ozdravného pobytu na Liptove na prelome mája a júna, bolo to 60 seniorov v 2 turnusoch. V novembri pôjde na ozdravný pobyt do Bardejovských kúpeľov 84 seniorov.

Cestujú na zájazdy do Poľska, boli sa kúpať v Maďarsku. Pravidelne chodia na výlety a túry v okolí Košíc. Takmer každú sobotu niekam vyrazia, na trasu, ktorú väčšinou vyberie Hela Brožeková.  

Ak sa chystáte do dôchodku a chcete rozšíriť rady našich seniorov v OZ Jeseň života, stačí prísť do ich priestorov na Luníku II kedykoľvek v pondelok až štvrtok  od 12.00 do 15.00, v utorok až do 16.00.

Alebo zavolajte Terku Némethovú (0907 924 373), Cilku Markulíkovú (0908 212 824), alebo na pevnú linku 055/644 55 35.

Nudiť sa určite nebudete!

Na titulnej snímke (zľava) Anna Havierová, Magda Šándriková a Hela Brožeková.

  

 

 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa