Tento týždeň sa konala konferencia pod názvom Dekarbonizácia slovenskej ekonomiky 2022

Článok

Tento týždeň sa konala konferencia pod názvom Dekarbonizácia slovenskej ekonomiky 2022


V dňoch 28.11. – 30.11.2022 sa konal 5. ročník online konferencie Dekarbonizácia slovenskej ekonomiky 2022. Konferenciu organizovali portály EurActiv SlovenskoEurActiv Česká republika a bola venovaná témam dekarbonizácie slovenského a českého priemyslu a dopravy, financovania zelenej transformácie, udržateľnosti budov a energetickej transformácie v EÚ a na Slovensku. Hosťom druhého dňa konferencie bol aj viceprezident Miroslav Kiraľvarga, ktorý vystúpil ako rečník v paneli s názvom Touto zimou kríza nekončí, aký má Slovensko plán?
Spolu s ním diskutovali aj minister životného prostredia SR Ján Budaj, predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová a koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová.

Diskusia sa sústredila na zásadné otázky súčasnej energetickej krízy: ako nájsť rovnováhu medzi krátkodobými krízovými opatreniami a dlhodobými klimatickými cieľmi, dekarbonizovať priemysel a zároveň zachovať jeho konkurencieschopnosť, či ako využiť obnoviteľné zdroje energie pre slovenské domácnosti i priemysel a zabezpečiť energetickú efektívnosť. Miroslav Kiraľvarga vo svojom príspevku objasnil aktuálnu situáciu v energeticky náročnom priemysle a zdôraznil, že riešenie krízy musí byť jednotné v rámci EÚ. Tak európsky, ako aj slovenský priemysel chce zostať konkurencieschopný, vyrábať a zároveň dekarbonizovať, no každé zelené riešenie si vyžaduje zvýšenú spotrebu elektrickej energie a stabilné podmienky na trhu. Vyjadril sa tiež k obmedzeným možnostiam využitia obnoviteľných zdrojov energií (OZE) v priemysle a zdôraznil potrebu hľadať realistické riešenia v tejto oblasti. „Je potrebné sa reálne pozerať na momentálnu situáciu. Prejsť na energetické riešenia len od zeleného stola nie je pre priemysel a domácnosti reálne ani bezpečné,“ uviedol. Na záver poukázal aj na situáciu na Ukrajine, vplyv vojny na energetickú bezpečnosť a vyzval na spoločné hľadanie riešení súčasnej krízy.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa