Svoj prvý maratón má za sebou ďalší hutník

Článok

Svoj prvý maratón má za sebou ďalší hutník


Svoj prvý maratón má za sebou ďalší hutník

Beh prináša, okrem veľkého množstva zdravotných a iných benefitov, najmä radosť, relax a pocit šťastia.

Radek Nemec nastúpil ako čerstvý absolvent Technickej univerzity v Košiciach do DZ Doprava v roku 2018 a v súčasnosti tam pracuje ako technológ spoľahlivosti pre koľajisko vlečky a elektroúdržbu. Pochvaľuje si kolektív, kde funguje spolupráca a kde sú skúsenejší kolegovia vždy ochotní poradiť a pomôcť.  

„Behávam v podstate od malička. Už ako malý som sa rád zúčastňoval rôznych kolektívnych športových akcií a modelárskych súťaží, na ktorých bol beh neoddeliteľnou súčasťou. V roku 2019 som bežal v Košiciach prvý polmaratón. Úspešné  dobehnutie do cieľa a celková atmosféra podujatia ma vtedy veľmi motivovala do dôkladnejšej prípravy na ďalší rok. Nanešťastie v roku 2020 prišla pandémia, takže sa mi na maratónsku trať podarilo nastúpiť až tento rok,“ povedal nám Radek. Z 906 účastníkov maratónu dobehol na 641. mieste s časom 4:14:18.

„Začiatok maratónu, až do 25 km, sa mi bežalo relatívne dobre. Užíval som si okolitú atmosféru a držal som si stanovené tempo, aj s miernou rezervou, na celkový čas pod 4 hodiny. Zaujímavým spestrením behu pre mňa bola skutočnosť, že rovnakým tempom bežal blízko mňa aj pán Mikuláš Dzurinda. Približne na 27 km mi začali oťažievať nohy a ja som vtedy začal pociťovať to, čo mi všetci skúsenejší bežci opisovali ako „kríza“. Musel som teda prehodnotiť moje ambície, zmeniť stratégiu a prejsť aj do chôdze, aby som došiel do cieľa. Nebudem klamať, bolo to mojich najťažších 15 km, aké som kedy „bežal“. Keďže mal popri trati rodinu a veľa známych, ktorí ho povzbudili, pokračoval aj napriek bolesti. Hoci nedobehol do cieľa v plánovanom čase, je so svojím výkonom spokojný. Pretože sa mal možnosť na vlastnej koži presvedčiť, prečo sa maratón nazýva „kráľovskou disciplínou“. A že si jeho úspešné zvládnutie vyžaduje veľa úsilia a času na prípravu.

Radek priznáva, že je veľmi súťaživý a  priateľské zápolenie s ostatnými pretekármi na trati ho baví a motivuje v napredovaní a zlepšovaní bežeckých schopností. Na záver dodáva s úsmevom: „Nedá mi ešte nespomenúť, že jedným z dôvodov, prečo behám je aj to, že rád jem. Po troške pomalého joggingu si človek naozaj môže dopriať jednu aj dve porcie jedla navyše, a to celkom bez výčitiek.“

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa