Spišský hrad otvorili po zimnej prestávke, horný rad naďalej rekonštruujú

Článok

Spišský hrad otvorili po zimnej prestávke, horný rad naďalej rekonštruujú


Vo štvrtok 14. apríla po zimnej prestávke otvorili pre návštevníkov Spišský hrad. Verejnosti bude prístupný aj počas veľkonočných sviatkov od 15. do 18. apríla, a to od 9:00 do 19:00 s posledným vstupom o 18:00.

V tomto roku sa návštevníci nedostanú na horné nádvorie, na ktorom sa nachádza aj Románsky palác. Dôvodom je rekonštrukcia horného hradu za takmer 5 miliónov eur, pričom práce sú zamerané na záchranu spomínaného paláca, ktorý je v havarijnom stave. Ako pre agentúru SITA uviedla zástupkyňa riaditeľky Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková, aktuálne sa pracuje v Kaplnke sv. Alžbety, obnovovať sa však budú aj západné paláce.

S rekonštrukciou Spišského hradu sa začalo v júni. Ide o druhú etapu obnovy hradu, prvú za jeden milión eur Slovenské národné múzeum ukončilo v roku 2020. Financie na projekt aktuálnej obnovy schválila ešte predchádzajúca vláda na výjazdovom rokovaní v Kežmarku v roku 2019. V rámci prác na Románskom paláci vlani napríklad očistili od náletovej zelene bralo, realizovala sa aj sanácia narušených miest. Horný hrad bude pre práce zatvorené tri sezóny, vrátane aktuálnej. Pre návštevníkov bude k dispozícii stredné a dolné nádvorie s vyhliadkovou trasou. „Scenéria hradu je v tomto roku pre rekonštrukciu doplnená o žeriavy. Pracovalo sa tu aj v zime, no s menšou prestávkou z dôvodu poveternostných podmienok. Stavbári idú podľa harmonogramu,“ skonštatovala Uharčeková Pavúková.

Slovenské národné múzeum chce spustiť aj tretiu etapu rekonštrukcie hradu. Zaradené do nej budú východné paláce, sanácia brala pod touto časťou horného nádvoria, základy veľkej kruhovej obytnej veže, pravouhlé základy románskej stavby, nazývanej cisterna, a pochôdzna plocha tohto nádvoria. Súčasťou tretej etapy bude aj románske predhradie a tu zachované objekty torzálnej architektúry a románska vstupná brána.

Spišský hrad je jedným z najrozsiahlejších stredovekých hradov Európy z prelomu 12. a 13. storočia. Od roku 1993 je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou, zároveň je Spišský hradný vrch národnou prírodnou pamiatkou a je aj súčasťou územia európskeho významu Travertíny pri Spišskom Podhradí. Počas uplynulej letnej sezóny si pamiatku prišlo pozrieť takmer 122-tisíc návštevníkov. Spišský hrad bude počas apríla otvorený od 9:00 do 17:00, s posledným vstupom o 16:00.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa