Šek na 100 000 eur odovzdal dnes prezident Gréckokatolíckej eparchiálnej charite

Článok

Šek na 100 000 eur odovzdal dnes prezident Gréckokatolíckej eparchiálnej charite


Prezident U. S. Steel Košice Jim Bruno odovzdal dnes symbolický šek na sumu 100 000 eur riaditeľke Gréckokatolíckej eparchiálnej charity Anne Ivankovej.

Do tejto sumy prispeli zamestnanci U. S. Steel Košice a dcérskych spoločností v zbierke, ktorá trvala v apríli a máji, sumou 31 559,80 eur a túto sumu strojnásobila a do 100 000 eur dorovnala Nadácia U. S. Steel Košice.

„Chcela by som sa poďakovať Nadácii a spoločnosti U. S. Steel Košice za výbornú spoluprácu od prvých dní, od pomoci pre  call centrá,  až po pomoc s ubytovaním utečencov v Doškoľovacom stredisku v Medzeve, kde je veľmi dôstojné prostredie a podmienky pre život aj vďaka ľuďom, ktorí tam pracujú. Samozrejme, veľmi pekne ďakujem aj zamestnancom, ktorí nám pomáhajú a prispeli do tejto zbierky a Nadácii U. S. Steel Košice za túto naozaj veľkorysú sumu,“ povedala Anna Ivanková.

Na stretnutí, ktoré predchádzalo odovzdávaniu symbolického šeku predstavila Anna Ivanková činnosť a aktivity Gréckokatolíckej eparchiálnej charity Košice, ktorá si v tomto roku pripomína už 20 rokov činnosti. Pôsobí v celom Košickom kraji a jej náplň práce je rôznorodá. Tento rok je veľmi špecifický, pretože prišla humanitárna kríza, ktorú vyvolala vojna na Ukrajine a od jej vypuknutia pomáhala charita nielen na hraničných prechodoch, ale aj v Michalovciach a v Košiciach.

Otec Tomáš Miňo na stretnutí upresnil:  „Naša eparchia má 100 farností, máme 120 kňazov.  Žije tu okolo 75 000 gréckokatolíkov.  Z globálneho pohľadu je naša eparchia veľmi malá, ale za tých prvých 7 týždňov sa do nášho systému, ktorý sme si vytvorili, prihlásilo cez 1 000 dobrovoľníkov. Výhodou je, že tesne za hranicami, v Užhorode, sa nachádza  Gréckokatolícky seminár a humanitárna pomoc, ktorá odchádzala od nás, mierila do toho seminára, ktorý zabezpečil jej odoslanie ďalej, na konkrétne miesta v celej Ukrajine. Takže táto pomoc je veľmi adresná a dostane sa na tie miesta a k tým ľuďom, ktorí sú na pomoc odkázaní.“

V prvé dni pomohla eparchia  desaťtisícom ľudí, ktorí prechádzali hranice.

Teraz je našim cieľom pomôcť minimálne 350 rodinám v Košickom kraji s integráciou. Integračná práca je zameraná na tých,  ktorí majú status odídenca a chcú tu začať žiť a pracovať. Naši pracovníci sú pripravení pomôcť im s bývaním, poskytnúť sociálne, právne, kariérne a pracovné poradenstvo, pomoc psychológa, aby sa uplatnili na trhu práce,  naučili sa jazyk. Nechceme však, aby títo ľudia boli závislí na nás, ale aby sa s našou pomocou stali nezávislými,“  povedala Anna Ivanková.

Jim Bruno sa hosťom poďakoval za veľmi dobrú a veľmi dôležitú prácu, ktorú robia pre ukrajinských utečencov: „Som rád, že budete môcť v tejto svojej práci pokračovať aj vďaka našej pomoci a pomoci našich zamestnancov.“

Čitateľov budeme pravidelne informovať o tom, komu každému sme dokázali vďaka tejto zbierke pomôcť.

Na snímke zľava Jim Bruno a predstavitelia Gréckokatolíckej eparchiálnej charity Anna Ivanková, Barbora Ruth a otec Tomáš Miňo.

Foto Ján Kisucký

 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa