Šampiónka dobrovoľníctva Monika Moravanská pomáha detskej železnici

Článok

Šampiónka dobrovoľníctva Monika Moravanská pomáha detskej železnici


Šampiónom dobrovoľníctva USS za minulý rok sa stala Monika Moravanská, za dobrovoľnícke aktivity a pomoc Košickej detskej železnici.

Od detstva mala k vláčikom veľmi blízko.  V rodinnej vetve z maminej strany je veľa sprievodcov, vlakvedúcich... Na železnicu chcela ísť pracovať aj ona, ale nevyšlo jej to. Pracuje v DZ Expedícia, ako manažérka pre prevádzku expedície studenej vetvy I, tak „vláčiky“, ako im hovorí, sa aspoň takto stali súčasťou jej práce.

Vždy jej bolo veľmi blízke aj dobrovoľníctvo. Pravidelne sa zapájala do rôznych brigád organizovaných škôlkou alebo školou, kde chodili jej deti, renovácie ihrísk, čistenia okolia. Viedla k tomu aj svoje deti, obidve majú, tak ako ona, radi prírodu, radi pomáhajú druhým.

Keď sa pred piatimi rokmi rozhodla prihlásiť ako dobrovoľníčka do nášho projektu Hutníci pre Košice, pochopiteľne si vybrala Detskú železnicu Košice, ktorá bola aj obľúbeným výletným miestom celej rodiny.  A prihlásila rovno aj svoju dcéru Michaelu Janšovú (na titulnej fotografii). Odvtedy chodia na brigády na železničku vždy spolu.

„Veľmi rada pracujem v prírode.  Na železničke ma najviac baví renovácia vagónov. Ja skôr chytím do ruky vŕtačku a skrutkovač, než by som mala napríklad piecť koláče,“ hovorí.

Monika Moravanská nie je len aktívnou dobrovoľníčkou, je aj pravidelnou darkyňou krvi a držiteľkou zlatej Janského plakety. Pravidelne behá polmaratón, aj na Medzinárodnom maratóne mieru a zúčastňuje sa mnohých charitatívnych bežeckých pretekov.

So ziskom titulu Šampión dobrovoľníctva je spojená aj finančná podpora 5 000 eur pre organizáciu. „Detskej železnici sa určite zídu.  Bolo by treba urobiť odvodnenie na Alpinke, aby im nevytápalo staničku, v ktorej predávajú reklamné predmety, renovovať detské ihriská. Budovy sú už pekné, stále však treba opravovať rušne, sú to staré mašinky, a vždy je na nich treba niečo robiť“, povedala nám Monika Moravanská.

 

OZ Detská železnica Košice je jediným prevádzkovateľom detskej historickej železnice, ktorá patrí k najznámejším atrakciám na Slovensku. Stará sa o všetky vozidlá, ktoré patria k železnici a sú zapísané v ústrednom zozname pamiatok. Najznámejším je určite parný rušeň Katka z roku 1884, ktorý je najstarším prevádzkovaným rušňom v regióne V4 a je aj symbolom železničky. Detská železnica v Košiciach je jediným miestom na Slovensku, kde si môžu deti a mládež na vlastnej koži vyskúšať vypraviť vlak a priamo sa podieľať na riadení železničnej dopravy a jej prevádzke. Podstatnú časť organizácie tvoria práve dobrovoľníci.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa