Rozdali sme rastlinky

Článok

Rozdali sme rastlinky


Piati výhercovia našej súťaže s Botanickou záhradou Univerzity P. J. Šafárika o voľné vstupenky a rastlinky si včera popoludní, 14. marca 2024, svoje ceny už prevzali. Prišiel im ich odovzdať skúsený botanik Róbert Gregorek, od ktorého sa dozvedeli všetko o tom, ako okrasné a úžitkové kvetiny, ktorých sa stali novými majiteľmi, pestovať a ako sa o nich starať, aby dlho robili radosť.

A o každej z nich pridal, ako skvelý vyprávač, aj zopár zaujímavostí.

Vedeli ste, napríklad, že pestovanie citrónovej trávy je pomerne jednoduché? V lete ju možno vysadiť vonku v nádobe, prípadne ju zasadiť priamo do pôdy na mieste s dostatkom tepla, svetla, vlahy a primeraným množstvom živín.  Pochádza zo Srí Lanky a južnej Indie a v jej domovine sa čaj z nej odporúča na množstvo neduhov. Napríklad na liečbu žalúdočných a nervových ochorení, horúčky, malárie či chrípky. Pôsobí na krvný tlak, znižuje hladinu cukru v krvi i cholesterol, čistí cievny systém a používa sa aj v kuchyni, najmä na prípravu jedál z ryže, či v kozmetike.

Rastlinka jiaogulan, ktorá je známa aj pod prezývkou bylina nesmrteľnosti, a to kvôli jej blahodarným účinkom na ľudský organizmus, pochádza síce z Číny, ale darí sa jej aj v našom prostredí. V domovskej krajine ju užívajú najmä ľudia z horských oblastí, a to po celé generácie. Vždy ráno pred prácou na posilnenie, povzbudenie a zlepšenie fyzickej kondície, ale tiež každý večer na uvoľnenie a upokojenie. Vedecké štúdie dokázali jej efektivitu i pozitívne účinky. Z mnohých možno spomenúť, že jiaogulan je výborným antioxidantom, reguluje cholesterol, krvný tlak, zlepšuje obehový systém, stimuluje funkciu pečene, posilňuje imunitu a nervový systém, uvoľňuje kŕče, zvyšuje výdrž a odolnosť organizmu, pôsobí preventívne proti infarktu, mŕtvici i rakoviny.

Cibuľa prerastajúca je zasa zaujímavou úžitkovou rastlinou, ktorá bola kedysi aj na Slovensku pomerne rozšírená, potom jej ubudlo. Dnes sa  znova uchádza o priazeň spotrebiteľov. Je výnimočná tým, že na vrchole jej kvetnej stonky sa nevyvíja súkvetie typické pre väčšinu druhov cibule, ale vznikajú na nej hotové pacibuľky. Akonáhle kvetná stonka dozreje, začne žltnúť a sklopí sa na niektorú zo strán v okolí materskej rastliny. Koncové lôžko pacibuliek prisadne na pôdu, zapustí korene a takto vznikne nový trs rastlín. Tento postup sa opakuje a porast cibule sa tak spontánne šíri do okolia a zahusťuje.  Ľudové označenie kráčajúca cibuľa je inšpirované práve touto životnou stratégiou. Veľkou výhodou tejto cibule je jej pestovateľská nenáročnosť a dokonalá mrazuvzdornosť. Do sezóny sa prebúdza pomerne veľmi skoro a využíva na rozvoj vňate aj teplejšie dni na konci zimy. I v jeseni vegetuje oveľa dlhšie, ako iné známe cibule.

Výhra v súťaži i ceny, ku ktorým Róbert Gregorek „pribalil“ aj či navyše - lunárny kalendár a semená uhoriek, nesporne všetkých potešili.  „Bývam v rodinnom dome, kde máme kvetinovú i úžitkovú záhradu. Rastliny mám veľmi rada, to bol aj dôvod, prečo som sa zapojila do tejto súťaže. Ale nebolo to po prvý raz, do súťaží sa zapájam často. A musím povedať, že táto výhra ma veľmi potešila. Z rastlín napríklad kráčajúca cibuľa, o ktorej som len počula i tzv. bylina nesmrteľnosti, ktorú som ešte nepoznala. Upútala ma,“ poznamenala  Eva Syč-Kriváňová. A nezabudla tiež vyzdvihnúť stretnutie i debatu s Robertom Gregorekom, ktorý výhercom priblížil aj súčasný život v jazierku a flóru, ktorá ho obklopuje a je jeho súčasťou. „Pána Gregoreka by sa dalo počúvať hodiny a hodiny... Bolo to skvelé.“

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa