Oceľové obaly sú udržateľným riešením pre obehovú budúcnosť

Článok

Oceľové obaly sú udržateľným riešením pre obehovú budúcnosť


Oceľové obaly sú ideálnym materiálom pre obehové hospodárstvo a zohrávajú dôležitú úlohu v boji proti jednej z najväčších výziev, ktorým dnes čelíme - plytvaniu potravinami.
V EÚ sa každý rok vyprodukuje takmer 59 miliónov ton potravinového odpadu (Eurostat 2022), čo prispieva k produkcii až 16% celkových emisií skleníkových plynov z potravinového systému EÚ. Počas Medzinárodného dňa povedomia o plytvaní potravinami (29. september) a Svetového dňa výživy (16. október) vyzýva Asociácia európskych výrobcov obalovej ocele APEAL všetkých v hodnotovom reťazci potravinárstva, aby naplno ocenili kľúčovú úlohu oceľových obalov v boji proti plytvaniu potravinami.

Prečo plytváme jedlom
Plytvanie potravinami je komplexný problém, ktorý sa dotýka všetkých častí dodávateľského reťazca. Prísne normy kvality a vzhľadu v potravinárstve znamenajú, že „poškodené“ potraviny sa počas výroby vyhadzujú, zatiaľ čo zlý dizajn balenia môže spôsobiť znehodnotenie alebo poškodenie potravín pri preprave. Problém pretrváva aj v domácnostiach, kde sa značná časť potravín pred spotrebovaním kazí a končí na skládkach. Európska komisia uvádza, že 46% potravinového odpadu vzniká vo fáze spotreby – takmer toľko, koľko sa ho vytvára v poľnohospodárstve (25%) a vo fáze ďalšieho spracovania (24%) dokopy.

Kroky správnym smerom
V tomto roku Európska komisia zaviedla záväzné ciele znižovania potravinového odpadu, ktoré majú členské štáty EÚ dosiahnuť do roku 2030 ako súčasť revidovanej Rámcovej smernice o odpadoch. Patrí medzi ne zníženie odpadu o 10% pri spracovaní a o 30% v maloobchode a u spotrebiteľov. Naplnenie týchto cieľov si však bude vyžadovať inovatívne riešenia v rámci celého dodávateľského reťazca.

Oceľové obaly: trvalo udržateľný spojenec
Oceľové obaly sa pýšia jedinečnými vlastnosťami, ktoré z nich robia nenahraditeľný nástroj v boji proti plytvaniu potravinami. Ponúkajú 100% bariérovú ochranu proti svetlu, vode a vzduchu a uchovávajú svoj obsah oveľa efektívnejšie než iné obalové materiály. Potraviny sa zvyčajne zavárajú do štyroch hodín po zbere, vďaka čomu zostanú čerstvé a bez poškodenia, takže ich nie je potrebné vyhadzovať.
Odolnosť ocele počas prepravy zabezpečí, že potraviny sú chránené pred poškodením – znižuje sa tak nebezpečenstvo ich skazenia a odpad. Keď sa potravinové výrobky dostanú k spotrebiteľom, oceľové obaly minimalizujú aj domáci odpad tým, že nám poskytujú vhodne veľké porcie s predĺženou trvanlivosťou, ktoré môžeme doma skladovať bez potreby chladenia a plytvania energiou.
Keďže dnes, 29. septembra, oslavujeme Medzinárodný deň povedomia o plytvaní potravinami, mali by sme si uvedomiť, aké dôležité je znižovať plytvanie potravinami v čase klimatickej zmeny. Oceľové obaly nám pomôžu prispieť k zníženiu plytvania potravinami a ku skutočne obehovému hospodárstvu, keďže poskytujú potravinám najdlhšiu trvanlivosť v porovnaní s ostatnými obalovými materiálmi a chránia potraviny počas prípravy, balenia aj prepravy.


Autor: Alexis Van Maercke, Secretary General, APEAL
Asociácia európskych výrobcov obalovej ocele APEAL zastupuje piatich hlavných producentov tohto obalového materiálu, vrátane spoločnosti U. S. Steel Košice

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa