Navonok usmiati, vnútri sklamaní

Článok

Navonok usmiati, vnútri sklamaní


Jarné upratovanie ukázalo, aký veľký neporiadok po sebe mnohí dokážu zanechať.

Koniec apríla, konkrétne stredu 26.4., využili ekológovia z útvaru GM pre environment na zorganizovanie jarného upratovania vonkajších parkovísk v blízkosti vrátnic č. 1, 3 a 4.

Rozdelení do troch tímov postupovali systematicky vo svojom regióne a na záver do pristaveného kontajnera vyzbierali 7 m3 nelegálneho odpadu. Nestačili sa čudovať, čo všetko sú iní zamestnanci USSK, ale aj vodiči dodávateľských firiem, schopní po sebe zanechať. Plechovky a plasty od rôznych nápojov, fľaše od alkoholu, použité hygienické potreby aj časti oblečenia. Samostatnou kapitolou sú pneumatiky z áut; tých našli 26 kusov a v spolupráci s chránenou prevádzkou ich následne previezli na DZ Doprava. Odberateľská firma dokáže pneumatiky zrecyklovať na rohože či iné úžitkové plochy.  

„Ďakujem všetkým, ktorí sa do jarného upratovania zapojili, ale aj kolegom z útvaru pre odpady, ktorí nelegálne skládky zmapovali a organizačne celú akciu pripravili,“ poďakoval sa svojmu tímu Miloš Fodor, generálny manažér pre environment. „Na vlastné oči sme sa presvedčili, aké zlé to je, aký zlý príklad ukazujeme svojim deťom a v akom stave im nechávame našu krajinu.“

Ako ďalej povedal, je potrebné stále robiť osvetu a ešte viac spolupracovať s jednotlivými divíznymi závodmi pri udržiavaní poriadku vo vnútornom i vonkajšom areáli USSK. Pokračovať bude aj spolupráca s políciou pri nahlasovaní nelegálnych skládok.

„K zlepšeniu situácie sa chceme dopracovať kombináciou viacerých opatrení,“ doplnil Peter Labaš, manažér pre odpady. „Doplníme, resp. optimalizujeme rozmiestnenie košov, dôležité je aj častejšie kosenie okolo plotov a plánujeme inštalovať aj ďalšie fotopasce na tých, ktorí z nášho spoločného priestoru robia verejné smetisko.“

Akcia ekológov nadväzovala na upratovanie realizované DZ Údržba a DZ Studená valcovňa v spolupráci so sociálnym podnikom GOMBIDA, počas ktorej začiatkom apríla vyčistili lesík pri vrátnici č. 3 smerom na Hanisku.

„Pozerajte okolo seba a neváhajte upozorniť ľudí, ktorí sa stále nenaučili, že je neprípustné vyhadzovať odpad tam, kde sa nemá,“ vyzýva všetkých, ktorým záleží na prostredí, v akom žijeme, GM pre environment Miloš Fodor.

Na titulnej fotke tím v zložení A. Kapráľová, M. Krištofik, J. Martoš, D. Jassová, J. Jakub a M.  Mladšík kompletne vyčistil vonkajšie parkovisko pre osobné vozidlá zamestnancov pri vrátnici č. 1. Ekológov doplnil I. Lefkanič, zamestnanec USSK, ktorý prírodu od nelegálnych skládok čistí pravidelne.

Na ďalších fotkách vo fotogalérii:

Tím v zložení E. Macejková, A. Mihalková, B. Szilágyiová, O. Melegová, S. Vrlák, p. Zambo a zamestnanci sociálneho podniku GOMBIDA vyčistili okolie vrátnice č. 3 vrátane parkoviska a okolia zastávky.

Tretí tím v zložení M. Fodor, P. Labaš, D. Vitko, M. Madej, M. Mitaľ, P. Kolcun a J. Vozáry  vyčistil parkovisko pre osobné vozidlá zamestnancov v smere na vrátnicu č. 4, plus parkovisko pre kamióny.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa