Myšlienka udržať vodu v USSK zvíťazila

Článok

Myšlienka udržať vodu v USSK zvíťazila


Prechádzali ste už okolo jazierka, ktoré na nepoznanie zmenilo priestor bývalej požiarnej nádrže pri hlavnej administratívnej budove vo vstupnom areáli? A to ešte len bude pastvou pre oči a všetky naše zmysly v jari, keď sa všetko zazelenie. Voda, a áno, aj v tom našom priemyselnom prostredí, znamená život. Udržať ju tu, ale aj v celej krajine, má zmysel. Práve na to mysleli tí, ktorí prišli s myšlienkou dať tomuto miestu environmentálny rozmer. A pretavili ju do skutočnosti. Ľudia z inžinieringu, stavbári i botanici urobili dobrú robotu.

„Je to skutočne nádherné, s tým, čo tu bolo predtým, sa to nedá ani len porovnať,“ konštatoval pri pohľade na toto dielo  Martin Kulifaj z Expedície. „A keď rastliny podrastú, bude to ešte krajšie. Môj syn, keď bol ešte školák, sa vcelku intenzívne venoval vodným rastlinám, často pobýval v botanickej záhrade. A ja som rád, že som mal možnosť stretnúť sa s pánom Gregorekom práve tu.“

Martin Kulifaj a ôsmi ďalší hutníci, výhercovia našej súťaže na XApp, si stretnutie 6. novembra 2023 popoludní s vedúcim oddelenia okrasných a úžitkových rastlín v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach Robertom Gregorekom, na ktorom sa zúčastnil aj riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy Ján Bača, nepochybne užili.

„Možností čo urobiť s nádržou bolo samozrejme viac. Zasypať ju, urobiť tu trávnik, či parkovisko. Ale bola by to škoda. Vodu sme tu chceli udržať.   Chodili sme pravidelne, vyše 10 rokov, počas Dní  dobrovoľníkov do botanickej záhrady a vedeli sme, že sú tam  odborníci, ktorí sa venujú jazierkam. Nakoniec, aj hutníci tam pomáhali jedno zakladať. A tak vznikla myšlienka, skúsme tu urobiť nielen jazierko, ale aj  vedecký projekt o tom, že aké rastliny a živočíchy vedia prežiť aj tomto industriálnom, priemyselnom prostredí. Naši kolegovia z botanickej záhrady  budú jazierko dlhodobo porovnávať a sledovať,“ priblížil myšlienku vzniku jazierka Ján Bača ešte pred tým, než si všetci výhercovia prevzali ceny. Víťaz záhradnú fontánu a ďalší bluetooth reproduktor.

Tí, ktorí na stretnutie prišli, si vypočuli nielen vskutku zaujímavé rozprávanie naslovovzatého odborníka na botaniku, ale dostali aj odpovede na svoje otázky. Napríklad, aké hlboké je jazierko, či je už dielo hotové, aké živočíchy sem môže voda prilákať, či  voda v jazierku v zime zamrzne a čo to preň znamená, ale  aj iné.

„Ďakujem, že sa o túto problematiku zaujímate a spoločnosti U. S. Steel Košice za to, že sme vôbec dostali takúto príležitosť. Pretože to pre nás nie je bežná vec. Dnes už skončila doba, keď sme sa mohli spoľahnúť na to, že organizmy, ktoré na život potrebujeme, prežijú aj bez nás. A tu namiesto toho, aby sa niečo zbúralo alebo jednoducho hodilo do autu,  sa dostala bývalá nádrž do úplne inej pozície. Namiesto technologického prvku je tu dnes  niečo,  čo má potenciál vrátiť sa k prírode. Budeme dohliadať na vývoj tohto biotopu. Inšpiráciou  pre nás nie je horské pleso, ale skôr slepé rameno rieky, kde môžeme obdivovať bujnú vegetáciu a rastú napríklad aj kvitnúce lekná. Mali by fungovať aj v tomto prostredí, predpoklady na to majú. Spočiatku im budú chýbať živiny, preto budú dostávať primerané dávky hnojiva. Je tu veľké množstvo  vodných a  močiarnych rastlín, ktoré aj uprostred horúceho leta budú kvitnúť, produkovať nektár a peľ, takže poskytnú potravinové príležitosti pre iné organizmy,“ konštatoval Robert Gregorek. Poznamenal tiež, že botanici určite dohliadnu aj na to, aby tu neboli komáre, ktoré znepríjemňujú ľuďom život. Aj z tohto dôvodu tu postupne nachádza miesto pre život  rybia osádka, ktorá sa ešte rozrastie.  Prvé komáre, ktoré nakladú vajíčka s príchodom jari, tak budú pod kontrolou. V jazierku už plávajú prirodzene vyfarbené červeničky. Neskôr sa objavia tieto rybky aj v zlatej forme, pribudnú tiež atraktívne jalce a ďalšie druhy rýb.  „Bude tu skrátka prostredie, ktoré budeme kontrolovať my, ale dáme priestor aj  prírode. Pre ňu aj pre ľudí je to veľmi vzácny moment , že aj v tomto priemyselnom prostredí vzniká niečo, čo bude krajine nápomocné. Je tu vysadených veľa zaujímavých rastlín. Aj z hľadiska sortimentu stromov a kríkov, vrátane čínskej dreviny,  bohato kvitnúceho stromčeka neveľkých rozmerov a ďalších exotických rastlín.  Úspešnosť ich vývoja nám dá odpoveď na naše otázky, čo bude pre nich výhodou a čo nevýhodou v tomto prostredí,“  poznamenal Robert Gregorek. „Bude to pre nás obrovská príležitosť všetko si v rámci pilotného projektu overiť.“ 

Po stavebnej stránke je dno jazierka riešené stupňovite, pričom najväčšia hĺbka dosahuje 125 cm. Botanici ukotvili niektoré rastliny, napríklad nádherné borovice Armandove, ktoré sa v tomto prostredí ešte nevyskytli, aby mali pri veternom počasí oporu. Technická podpora, ktorou je jazierko vybavené, prispeje spolu s pobrežnými rastlinami k tomu, aby sa hladina vody počas zimy neuzavrela úplne. „V zimnom období nebýva problém s nedostatkom kyslíka pod ľadom, skôr naopak, problém robí nahromadenie metabolických plynov, ktoré nemajú z vody pokrytej ľadom ako odvetrávať,“ vysvetlil Robert Gregorek. Očakáva sa, že voda priláka aj vtáky. Okrem iných napríklad divé kačice. A ktovie, možno tunajší ruch neodradí ani iné druhy. Tak ako napríklad volavku na Mlynskom náhone, ktorá tam v minulosti nikdy nebola.

„Priznajme si, že okolo vody a vlahy v krajine sa točí a bude točiť celá perspektíva ďalšieho efektívneho fungovania ľudskej spoločnosti,“ poznamenal na záver stretnutia Robert Gregorek a ocenil, že U. S. Steel Košice prispieva k zlepšovaniu životného prostredia aj týmto počinom.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa