Mamy a deti z Ukrajiny, ktoré prichýlil internát na Jedlíkovej, vám ďakujú za pomoc

Článok

Mamy a deti z Ukrajiny, ktoré prichýlil internát na Jedlíkovej, vám ďakujú za pomoc


Na internáte TUKE na Jedlíkovej ulici majú študenti zorganizovanú pomoc pre ľudí z Ukrajiny, ktorí tu našli prechodné, alebo aj dlhodobejšie útočisko, úplne perfektne. Naozaj, klobúk dolu! Keď sme tam dnes ráno doviezli prvú várku obedov, ktoré ste darovali a stále darujete prostredníctvom projektu Darujte obed, boli sme nesmierne prekvapení, ako si to chlapci zorganizovali.

„Študenti s tým začali sami od seba, v piatok minulý týždeň, potom sme sa pridali viacerí. Podonášali sme trvanlivé potraviny, drogériu, kozmetiku, plienky... Vypracovali sme si systém rozdelenia a uloženia jednotlivých druhov tovaru a jeho vydávania. Máme prehľad o tom, čo je momentálne k dispozícii a čo nám chýba, máme rozdelené služby“ hovorí predseda Študentskej rady na Jedlíkovej Ján Bialobok.

Volodymyr Levchuk je študentom štvrtého ročníka. Študuje počítačové modelovanie a je na ročnej stáži v U. S. Steel Košice. Volodymyr bol jedným z prvých, ktorí začali organizovať pomoc pre prichádzajúce deti a ženy z jeho rodnej Ukrajiny. „Najprv som chcel hneď odcestovať domov. Myslel som si, že môj otec a brat budú musieť ísť bojovať. Keď som zistil, že nás doma zatiaľ do armády nepotrebujú, nemohol som tu ostať len tak sedieť a nič nerobiť. Preto sme od minulého piatku chodili aj niekoľkokrát denne na hranice a privážali sme utekajúcich k nám. Veľa študentov má na tomto internáte ubytované svoje mamy a mladších súrodencov. Moja mama nepríde, pracuje v lekárni, v nemocnici, takže určite neodíde, svedomie by jej to nedovolilo. Žijú 400 km od hraníc,“ povedal Volodymyr.

Obaja mladí muži – Volodymyr aj Jan veľmi ocenili pomoc železiarov. Teplé jedlo od vás im veľmi pomôže. Včera dostali napríklad 30 porcií polievky od súkromnej stravovacej spoločnosti. Nestačilo to ani pre polovicu ľudí. „Ďakujeme za všetkých utečencov, ktorí sú na našom internáte, je to neoceniteľná pomoc,“ hovorí Volodymyr.

S distribúciou obedov budeme potrebovať aj pomoc dobrovoľníkov. Viac na X App už čoskoro.

Foto:
Ján Bialobok (vpravo) vysvetľuje Jánovi Bačovi systém, ktorý si chlapci vymysleli na prijímanie, ukladanie a vydávanie vecí na pomoc ukrajinským ženám a deťom, ktoré našli prechodné útočisko pred vojnou na Jedlíkovej ulici.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa