Letný tábor sa naozaj vydaril

Článok

Letný tábor sa naozaj vydaril


Prázdniny sa síce skončili, ale na letné výlety si zaspomíname prostredníctvom dvoch zážitkových týždňov pre deti, ktoré zorganizovala Mestská časť Košice - Šaca. Finančne sme na ne prispeli aj my, vďaka grantovému programu Spoločne pre región.

Mestská časť má s organizovaním prázdninových výjazdových programov bohaté skúsenosti. Pre  deti ich pripravuje pravidelne už od roku 2003. Každé leto sú to dva týždenné turnusy, s rovnakou tematikou, ale na rôznych miestach. Témy organizovaných programov bývajú rôzne, od  spoznávania slovenských miest cez kultúrne pamiatky, remeslá a folklór, až po prírodu. Tento rok sa niesli v znamení prírody a environmentálnej edukácie, ako naznačoval už názov projektu, s  ktorým sa do grantovej výzvy MČ Košice - Šaca prihlásila: Príroda je najväčší dar i najlepší učiteľ.

O tom, ako si deti výjazdový tábor užili, som sa rozprávala s Jankou Jaššovou, referentkou pre  kultúru a šport, ktorá organizačne a programovo tábor zabezpečuje.

„Oboch turnusov sa zúčastnilo spolu 97 detí vo veku 5 – 15 rokov. Najmladšími účastníkmi boli predškoláci, ktorí sa rozlúčili so škôlkou. Napriek tomu, že tínedžerov už zvyčajne letné tábory nelákajú, v tom našom sa každé leto zíde skupina štrnásť – pätnásťročných detí, pre ktoré je to posledný tábor a naozaj si to užívajú. Pomáhali vedúcim, spievali si, šaškovali, robili dobrú atmosféru. V Domici ma milo prekvapili. Mohli si vyskúšať akustiku jaskyne a práve tí najstarší začali spievať pieseň Na kráľovej holi. To bolo krásne, že si tak spontánne vybrali ľudovú pieseň.“

Na deti čakal každé ráno o ôsmej hodine autobus a vracali sa o štvrtej popoludní. Celodenný program s táborovými vedúcimi bol obohatený aj o objednaný program so zaujímavými ľuďmi, na  zaujímavých miestach. Napríklad o tvorivé dielne, či odborný výklad. Práve na objednaný program bol použitý finančný príspevok zo získaného grantu. Na Morskom oku sa deti stretli s lesnými pedagógmi, s ktorými  sa rozprávali o vode. Náučný chodník Sigord spoznávali aj vďaka odborníčke zo Štátnej ochrany prírody a tvorili tu na tému byliny. Ďalší deň navštívili Domicu a na Kečovských škrapoch sa im venoval jaskyniar z EduTrek Slovakia. Bolo toho oveľa viac.

Janka Jaššová hovorí o tábore aj z pohľadu organizátora. „S meniacim sa počasím sme prispôsobovali aj program. Plánovanú túru na Malkovskú hôrku v  Prešove sme kvôli extrémnej horúčave zamenili za  EKOPARK Holá hora v Prešove, kde mali deti zabezpečený environmentálny program. Stalo sa  nám, že pečenie chleba na hrade Veľký Šariš nám bohužiaľ odriekli, ale podarilo sa mi dohodnúť rovnakú aktivitu na námestí vo Veľkom Šariši, kde  majú na miestnom trhovisku komunitnú pec. Deti si  tu upiekli vlastný chlebík a vyrábali keramiku.“ 

Výletov po košickom a prešovskom kraji bolo neúrekom. Deti si užili bazén na Jahodnej, navštívili kaštieľ Betliar. Neobišli ani Drienicu – prechádzku pod Lysou im spestril výklad o našich lesoch, vyšli na vyhliadku v starom lome a užili si bazén. Nechýbala ani návšteva výrobnej firmy.

„V Kapušianskych Kľačanoch sme mali dohodnutú exkurziu vo firme, ktorá vyrába prírodnú kozmetiku. Veľmi si to vážim, pretože bežne takéto návštevy neprijímajú. Dokonca kvôli nám zastavili výrobu. Deťom sa neskutočne venovali, mohli si  vyrobiť kozmetické prípravky. Domov prišli s  voňavými šampónmi, sprchovacími penami, šumivými guľami do kúpeľa. V ten večer sa kúpal celý tábor, všetci chceli vyskúšať, čo si vyrobili.“

Zaujímalo ma, čo sa deťom páčilo najviac. „Ťažko vybrať to „naj“, pretože každý deň chodili domov nadšení, s výrobkami z tvorivých dielní a kopou zážitkov. Myslím, že tento rok sa  nám tábor veľmi vydaril, rodičia boli tiež spokojní. Aj pre našich vedúcich bol program zaujímavý, niektoré miesta navštívili prvýkrát. Niekoľkým deťom z prvého turnusu sa tábor zapáčil natoľko, že sa prihlásili aj na ten druhý, takže s nami strávili oba týždne,“ zhodnotila Janka Jaššová.

Jednou z oblastí, ktoré grantový program Spoločne pre región podporuje, sú voľnočasové aktivity detí a mládeže a zmysluplné využívanie ich voľného času. Tento rok sme podporili 11 projektov v  celkovej výške presahujúcej 30 000 eur.

Fotogaléria: archív Mestskej časti Košice - Šaca

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa