Lesy, v ktorých nezablúdite

Článok

Lesy, v ktorých nezablúdite


Príroda nám v dnešnom uponáhľanom svete ponúka dokonalý únik a možnosť načerpať energiu. Obec Družstevná pri Hornáde sa rozhodla zrealizovať značenie dvoch turistických okruhov, ktoré majú východiskové body priamo v obci. Vďaka nemu sa môžu turisti bezpečne a s istotou pohybovať v prírode, objavovať nové miesta a vychutnávať si krásy okolitej krajiny. A my sme obci v tomto snažení pomohli sumou 3 000 € z grantového programu Spoločne pre región.

O projekte s názvom Malovieský a Tepličanský turistický chodník porozprával Peter Kaľavský, koordinátor projektu a poslanec obce.

„Myšlienka projektu mi skrsla v čase pandémie, kedy som strávil veľa času v okolitých lesoch. V katastri obce sa nenachádzala žiadna značená turistická trasa. Prirodzene sa tu núkalo napojenie turistických chodníkov z našej obce na už existujúce turistické chodníky Lemešanské špacírky.“


Samotnému značeniu turistických trás však predchádzalo množstvo práce. Finálne určenie a schválenie trás, vyčistenie starých chodníkov od húštin a náletových drevín, či vyrovnanie a odvodnenie jedného z úsekov. Dĺžka Malovieského okruhu je 5,33 km, Tepličanský má 6,01 km. Prechod každým by nemal trvať viac než 1,5 hodiny. Spolu tu pribudne približne 20 km značených trás.

Finančné prostriedky z grantového programu boli použité na spracovanie a výrobu informačných tabúľ a smerníkov, ako aj na materiál potrebný pre ich osadenie. Dve veľké informačné tabule už stoja na začiatku oboch turistických chodníkov. 73 kusov malých tabuliek na stĺpoch obsahuje miestne názvy a turistické smerníky. Na webovom sídle obce sa nachádza mapa turistických chodníkov s popisom:

  Miestne turistické chodníky - Družstevná pri Hornáde

„Tento webový odkaz bol využitý aj ako QR kód, ktorý je umiestnený na veľkých informačných tabuliach a na všetkých malých tabuľkách s miestnym názvom. Všetkých 73 malých tabuliek máme namontovaných na stĺpoch. Aktuálne dokončujeme značenie medzi stĺpmi. Projekt plánujeme ukončiť podľa plánu, do konca novembra. Grant z U. S. Steel Košice bol jedným z významných zdrojov jeho financovania,” uviedol Peter Kaľavský.

Do realizácie sa zapojil aj náš kolega Peter Zahumenský (na fotografii) z úseku pre informačné technológie. Pomáhal s vytyčovaním bodov pre umiestnenie tabúľ, rovnako s osádzaním tabúľ a smerníkov.

„Bývam priamo v Družstevnej pri Hornáde. Príroda je tu krásna a na našich turistických chodníkoch rozhodne nezablúdite. So známymi žartujem, že tak husto označený chodník som ako turista ešte nevidel. Hlavnou myšlienkou bolo prepojiť regióny - Lemešany v Prešovskom kraji s Družstevnou pri Hornáde v Košickom kraji. Myslím, že sa to podarilo.“

Na fotografii zľava: Gabriel Tréfa z útvaru pre výskum a vývoj USSK, Peter Kaľavský a Peter Zahumenský

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa