Koncert filharmonikov očami oceliarov

Článok

Koncert filharmonikov očami oceliarov


Viac ako 50 oceliarov sa spolu so svojimi partnermi zúčastnilo minulý štvrtok koncertu Štátnej filharmónie Košice s názvom Enigma variácie. Prijali tak pozvanie generálnej riaditeľky ŠFK Lucie Potokárovej.

Vyzvali sme ich, aby sa s nami podelili o svoje zážitky a dojmy z koncertu, prípadne poslali aj fotografie. Niektorí tak urobili a z ich postrehov vyberáme:

Ildikó Pecuchová 

Vážnu hudbu mám rada, popri iných žánroch (ako aj jazz, rock, metal). Hudbu počúvam podľa nálady. A veľmi rada, a aj keď nie pravidelne, ale určite často, chodievam do filharmónie. Hobojistka  Anna Štrbová, predviedla očarujúci výkon, ktorý priniesol vo svojom finále nečakanú „symfonickú hutnosť“. Vo variáciách Enigmy sme počuli lyricky elegantné violončelové sóla, zakončené veľkým symfonickým finále. Dirigent Zbyněk MÜLLER viedol tento magický večer v bravúrnom štýle a vyslúžil si spolu s celým orchestrom Štátnej filharmónie Košice búrlivý záverečný potlesk.

Vladimír Adamčo

Slovenská hobojistka Anna Štrbová hosťuje v mnohých európskych orchestroch a spolupracuje s významnými svetovými dirigentami.  Publikum si dlhým potleskom vyžiadalo jej sólo  prídavok.  Ľahký, orientálne znejúci zvuk hoboja po prestávke vystriedali Enigma variácie Edwarda Elgara. Tie ma zaujali najviac. Vynikajúce! Mňa by potešilo, keby takéto diela hrali v jeden večer aj dvakrát. Vážnu hudbu mám veľmi rád. Poďakovanie za vstupenky na tento koncert patrí pani riaditeľke filharmónie, ďalej celému orchestru za predvedenie krásnej hudby a určite rovnako aj za výber diel. Od začiatku tohto roka sú koncerty za mňa vynikajúce, napríklad aj Večer francúzskej hudby. 

 

Zina Kromková 

Koncert sa mi veľmi páčil a som rada, že som tam mohla byť. Nikdy som si neuvedomila, že hoboj má tak príjemný zvuk a hobojistka Anna Štrbová ma nadchla (okrem iného aj šatami). Ďakujeme za lístky, bolo to skvelé, dodala ešte Renáta Jaklovská.

Na fotografii zľava: Renáta Jaklovská, Dana Gogová, Zina Kromková a Alica Mašlejová

Michal Bigaň

Opäť sme zažili pekný koncert v ŠFK, určite sa páčil každému návštevníkovi. Niekoho najviac očarili hudba orchestra a výkon dirigenta, iného hobojistka, no a moju dcéru oslovil nový dizajn vstupeniek, také super lístky nečakala.

Magdaléna Vasilová

ŠFK predviedla veľmi pekný koncert ENIGMA VARIÁCIE,  šikovne vybraté skladby, perfektný výkon  všetkých hudobných majstrov, no a čerešničkou na torte boli hudobné variácie  sólistky Anny Štrbovej  v hre na hoboji. Ďakujeme, bol to super zážitok.

Juraj Roško

Na koncerte bola moja manželka Monika Rošková (vľavo) s kolegyňou Martinkou Hájekovou. Posielam od nich odkaz, že to bol úžasný, nezabudnuteľný  zážitok, úplne nádherný umelecký večer a dokonca mali to šťastie stretnúť  hviezdu večera, odfotiť sa s ňou a prehodiť pár slov.

 

Vladimír Vizner

Vážnu hudbu som mal rád od stredoškolských čias. Nechodil som však na koncerty, počúval som ju len doma. Na koncerty do filharmónie som začal chodiť častejšie minulú sezónu. Zapáčilo sa mi to tak, že na túto sezónu som si kúpil abonentku B, ktorá obsahuje 1 koncert mesačne. Je to úplne iný zážitok ako hudba z reproduktorov. Zvuk je kvalitnejší a je to obohatené o samotnú atmosféru koncertu (krásne prostredie, elegantne oblečení návštevníci, drink počas prestávky). Toto všetko na mňa pôsobí ako úlet z bežného sveta a je to pre mňa veľký relax. Každému odporúčam, aby prišiel aspoň na jeden koncert a vyskúšal si to.

Alica Ridzoňová

Začala by som mottom od L. van Beethovena „ Hudba je ako sen. Taký, ktorý nemôžeme počuť". Presne takýto zážitok som mala z koncertu Enigma. Tóny ktoré som precítila, dodali mojej osobnosti pokoj. Každá skladba mala svoje čaro,  vyžarovala radosť  a bol to pre mňa umelecký zážitok.

Titulná fotografia: Renáta Jaklovská

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa