Koksovateľné uhlie zostalo medzi kritickými surovinami EÚ

Článok

Koksovateľné uhlie zostalo medzi kritickými surovinami EÚ


Koksovateľné uhlie sa používa na výrobu ocele, ktorá je potrebná pre zelené technológie. Aj preto sa Poľsku (najväčšiemu producentovi v EÚ) podarilo presadiť, aby koksovateľné uhlie ostalo na zozname kritických surovín potrebných na prechod na zelenú ekonomiku.

Aktualizovaný zoznam bol zverejnený minulý týždeň ako súčasť zákona EÚ o kritických surovinách, ktorý vo štvrtok (16.3.) predložila Európska komisia (EK). Poľsku pomohlo, že koksovateľné uhlie slúži na výrobu ocele používanej okrem iného aj vo veterných turbínach, solárnych elektrárňach a rozvoj železničného priemyslu.

Rozhodnutie EK podľa predsedu európskeho parlamentu Jerzyho Buzeka uľahčí získavanie prostriedkov na budúce investície spojené s koksovateľným uhlím a pomôže tiež k vytváraniu nových pracovných miest.

Zákon o kritických surovinách, zverejnený minulý týždeň, stanovuje kritériá pre domácu výrobnú kapacitu v rámci celého dodávateľského reťazca surovín, ktoré sa majú dosiahnuť do roku 2030. Podľa návrhu EK by mala 10 percent spotreby kritických nerastných surovín pokryť do roku 2030 domáca ťažba, 15 percent recyklácia a až 40 percent spotrebovaných surovín má byť spracovávaných priamo v EÚ.


Foto: Arpád Köteles

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa