Katarína v kuchyni rada experimentuje

Článok

Katarína v kuchyni rada experimentuje


Pokračujeme v našom cykle, v ktorom vám predstavíme ďalšiu kolegyňu so zaujímavým koníčkom.

Katarína Klemová, ktorá pracuje na úseku transformácie údržby a podpory výroby, sa pred troma rokmi rozhodla, že chce žiť zdravšie, udržať si váhu a celkovo zmeniť svoj životný štýl. Objavila čaro zdravých receptov jednej z veľmi známych autoriek kníh, ktorá sa touto problematikou už dlho zaoberá a začala. Najprv sa  riadila výlučne receptami, dnes už experimentuje s chuťami, farbami a vôňami aj sama. Inšpirujú ju známi šéfkuchári, hlavne tým, ako dokážu jedlo odprezentovať na tanieri, aké netradičné suroviny dokážu skombinovať.

Ako rástli jej zručnosti a skúsenosti, našla odvahu a začala sa zapájať aj do rôznych výziev a súťaží.  „Prihlásila som sa do Sladkej výzvy časopisu Dobré jedlo. Podmienkou bolo vytvoriť raw tortu – ako zdravú, sladkú maškrtu.  Prvý raz som si vyskúšala prácu s karamelom, na zdobenie som použila blanšírované pistácie, zrnká kávy a kávové makrónky.  Práve tie mi dali zabrať najviac. Prvé dva pokusy skončili v koši, ale nevzdávala som to, v noci som si preštudovala všetko možné o makrónkach na internete, vstala som skoro ráno, skúsila som to znova a zrazu – makrónky sa vydarili! Moja radosť bola potom o to väčšia, keď som túto súťaž vyhrala a ako cenu som dostala luxusný kávovar,“ hovorí Katarína.

Výhra ju samozrejme posunula ďalej a teraz to skúša v kategórii zdravé vegetariánske recepty.  Pripravila špenátové guľky s ricottou, s restovanou čerstvou šalviou na masle a opäť ju vybrali.  Vlani vyhrala cenu známej značky rastlinného mlieka a dostala od nich za odmenu veľkú a ťažkú škatuľu s 50 litrami tohto mlieka. Prezentovala sa viacerými receptami, veľmi zaujímavo vyzerali (a vraj aj chutili) modré pirohy plnené orechovým krémom. Ako farbivo použila  prášok zo sušených kvietkov.

S akými surovinami rada pracuje? „Mám rada zeleninu, najmä cviklu, cesnak, z korenín kurkumu, oregano, mletú škoricu,  čerstvý zázvor,  chilli vločky, bazalku a koriander.  Vyrábam si sama aj rôzne zmesi korenín, rôzne dochucovadlá, alebo prírodné farbivá. Do mojich dezertov nepoužívam žiadne potravinové farbivá.  Dezert na červeno výborne zafarbí cviklový prášok, zelenú farbu vytvorím z rozomletých, vysušených lístkov mladého špenátu...“

Katarína sa nebojí kombinovať a vytvárať nové chute.  Na oslave narodenín prekvapila svojich hostí paellou a podávala aj pečenú chobotnicu v hokkaido tekvici.

Varí alebo pečie aj na objednávku? „To nie, rozhodne si varením a pečením neprivyrábam,  ani by som na to nemala čas“ hovorí, „ale keď ma poprosí niekto z rodiny, alebo z kolegov, aby som niečo zaujímavé pripravila, nepoviem nie. Čím to znie komplikovanejšie, tým je to pre mňa väčšia výzva, do ktorej sa rada pustím.“

Ešte sme chceli vedieť, čo na túto jej zmenu v stravovaní hovorí rodina. „Tak, u nás sa varí trojmo. Manžel si varí pre seba, ja svoju stravu a do tretie varím pre naše dvojičky. Sú to chlapci, majú 14 rokov. Niekedy si normálne musíme vypracovať časový plán, kto je kedy v kuchyni pri sporáku . Som však nesmierne šťastná, že keď uvarím alebo upečiem niečo zdravé, nepoviem im, čo to je a dvojičky „sa chytia“ a chutí im to.  Keď je jedlo zdravé, to neznamená, že nemôže byť chutné. Práve naopak.“

Katarína sa prezentuje aj na sociálnych sieťach. Veľmi ju teší veľký záujem a množstvo ľudí, ktorí jej varenie a pečenie sledujú. Aktuálne pracuje na jednom veľkom projekte, o ktorom zatiaľ nechce a ani nemôže hovoriť, ale sľúbila, že keď jej vyjde, bude to „bomba“ a určite nám o ňom povie viac.

Zajtra oslavujeme Valentína. A tak sme si od Kataríny vypýtali recept, ktorý je netradičný, chutný a ktorým svoje polovičky určite potešíte. 

Tak nech sa páči, vyskúšajte Bryndzové ruže.

Bryndzové ruže

Ingrediencie: 250 g bryndze, 100 g trstinového cukru ( hnedý cukor ), 100 g smotany na šľahanie, 50 g tvarohu bez hrudiek, alebo mascarpone, 250 g čerstvých jahôd,  čerstvé lístky mäty, citrón, ryžový papier, ľad, sladidlo na prípravu „nevareného“ jahodového ragú (napríklad med, podľa chuti), vanilkový cukor

Postup: Necháme skaramelizovať cukor s troškou vody a pripravíme si karamel. Keď sa voda odparí a cukor sa roztopí, pridáme troška masla a potom za stáleho miešania pridávame bryndzu, do ešte teplej zmesi. Podľa chuti to môžeme zjemniť tvarohom alebo mascarpone.

Necháme odležať  ... vychladnúť . Následne tento základ premiestnime do akejkoľvek formičky, alebo necháme len tak odležať a stuhnúť v chladničke resp. v lete v mrazničke.

Nevarené jahodové ragú : jahody očistíme a nakrájame na menšie časti. Potom pridáme podľa chuti sladidlo, ja som použila troška medu, citrónovú šťavu, jemne nasekanú mätu. Všetko spolu premiešame a tak získame „nevarené ragú“.

Horkú 70 % tnú čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom a pripravíme si ľadový kúpeľ. Roztopenú čokoládu si prelejeme do cukrárenského vrecúška a tvoríme rôzne tvary do ľadovej vody, čím získame „3D“ čokoládu.

Na rozpálenom oleji si vypražíme ryžový papier... sú to sekundy. Keď nám ryžový papier zbelie, vyberieme ho, necháme odkvapkať na papieri a ešte teplý poprášime vanilkovým cukrom. Servírujeme podľa svojej fantázie a svojich predstáv.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa