Jozef Sýkora získal Kňazovického plaketu

Článok

Jozef Sýkora získal Kňazovického plaketu


Za 100 bezplatných odberov krvi

Darovať najvzácnejšiu tekutinu, ktorá pomáha zachraňovať životy iných ľudí, je poslaním nášho kolegu Jozefa Sýkoru, ktorý pracuje na zmenovej údržbe DZ Teplá valcovňa.

Prvýkrát daroval krv v roku 1992. K tomuto rozhodnutiu ho priviedol otec, tiež dlhoročný darca krvi. Odvtedy daruje krv 4 x ročne. Aj keď sa nikdy  nestretol s niekým, komu jeho krv zachránila život, pretože tieto údaje sa nezverejňujú, hreje ho pocit, že pomohol mnohým ľuďom. Krv chodieva darovať buď do Nemocnice Košice – Šaca alebo do Transfúznej stanice v Košiciach.

Pred pár dňami získal  Kňazovického plaketu, ktorá sa udeľuje 100-násobným darcom krvi.

„Diamantovú Jánskeho plaketu za 80 odberov som dostal ešte na slávnostnom ceremoniáli. Toto najvyššie ocenenie, kvôli pandémii, mi prišlo iba poštou. Škoda. Ale potešilo ma  to. Mám dobrý pocit z toho, že som pomohol niekomu, kto moju krv potreboval,“ hovorí Jozef Sýkora.

V darovaní krvi chce pokračovať aj naďalej. V rodine zatiaľ nasledovníkov nemá, pretože deti má ešte malé, ale: „Môj kolega sa už tiež blíži k stému odberu,“ povedal 100 – násobný darca krvi Jozef Sýkora a dodáva: „Zdravie si udržiavam aj pravidelným otužovaním. Som členom otužileckého klubu Popročské vydry. Pravidelne sa otužujem doma na dvore, v kadi so studenou vodou, navštevujem celoslovenské zrazy otužilcov.  V roku 2018  som bol v Talline a v roku 2020 v Slovinsku účastníkom  MS v otužileckom plávaní. Venujem sa tiež  turistike, som členom KST.“

Chcete aj vy darovať krv?

Nemocnica Agel Košice – Šaca eviduje za rok 2021 mierny nárast počtu darcov krvi, ktorých bolo na Transfuziologickom oddelení 2 845, pričom v roku 2020 ich bolo 2 797. V prípade prvodarcov však ide o pokles. V roku 2021 to bolo 199 darcov, kým v roku 2020 až  258.

Darovať krv môžu záujemcovia na Transfuziologickom oddelení Nemocnice AGEL Košice-Šaca každý pracovný deň okrem utorka, v čase od 6:30 do 11:00 hod. Odber je možné realizovať 14 dní po prekonaní ochorenia COVID-19 a po negatívnom kontrolnom výsledku AG alebo PCR testu. Odber sa môže uskutočniť najskôr 28 dní po kompletnom vyliečení pri bezpríznakovom priebehu ochorenia a nerealizovaní kontrolného AG alebo PCR testu. Po očkovaní vakcínou Astra Zeneca môže darca darovať krv 28 dní po prvej alebo 28 dní po druhej dávke. Po očkovaní  vakcínami Pfizer a Moderna je možné darovať krv 2 týždne po podaní prvej aj druhej dávky.

Uvažujete o novoročnom predsavzatí?  Jedno z nich môže byť: „Stanem sa darcom krvi.“

Darovať krv môžete aj v Národnej transfúznej službe Košice. Zdravotníci sú vám denne k dispozícii. Objednať sa môže každý individuálne telefonicky: +421 910 833 191. Podrobnosti nájdete tu: https://www.ntssr.sk/kde-darovat-krv/kosice

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa