Je piesok zo Sahary pre nás nebezpečný?

Článok

Je piesok zo Sahary pre nás nebezpečný?


Počas Veľkonočných sviatkov nás nemilo prekvapil saharský piesok, ktorý znečistil naše umyté, vyleštené okná, autá... Meteorológovia predpokladajú, že sa tento jav môže čoskoro vrátiť. Viac o tom, ako je možné, že sa piesok zo Sahary dostane až k nám a či je pre zdravie nebezpečný, hovoríme s Milošom Fodorom, GM pre environment.

Ako tento jav vôbec vzniká?

Keď začne fúkať vietor,  začína sa  vírenie a prúdenie vzduchu a pri intenzívnych tepelných výmenách dochádza k vysokej intenzite prúdenia až vznikne silný vietor, ktorý začne víriť prach.  Viete si predstaviť, že keď máte na stole napríklad múku a zafúka vietor, čo bude potom nasledovať.  Sahara je najväčšia púšť na zemeguli.   Keď začne fúkať silný a teplý vietor, ktorý má veľkú energiu, pričom čiastočky prachu sú extrémne malé, niekoľko mikrónov, tak sa  stane niečo podobné.  Záleží na sile a teplote vetra, do akých vzdialených končín piesok alebo prach odveje.  Dôležitý je pritom smer, ktorým vietor fúka. Saharský piesok sa nedostáva len nad Európu, ale aj nad Áziu, Ameriku....

Je saharský piesok pre nás nebezpečný?  

Pre prírodu je v istých aspektoch tento prach prospešný, pretože prináša  minerály a hnojivo pre pôdu alebo pre les, prináša fosfor, ktorý je dôležitý pre  rast.  Čo sa týka ľudí, tak koncentrácia počas Veľkej noci bola extrémne vysoká. Ročne  zo Sahary odfúkne viac ako 200 miliónov ton piesku.  Nad Švajčiarskom namerali cez sviatky 180 000 ton. Piesok pláva vo vzduchu a keď je teplo a podmienky na to, aby piesok spadol, nie sú dostatočné, tak víri vo vzduchu. Keď sa ochladí, alebo zaprší, tak tento piesok spadne, väčšie častice samozrejme skôr, menšie neskôr... Pre ľudí môžu byť nebezpečné tie najmenšie častice.  Väčších častíc sa pľúca vedia zbaviť ľahšie, čím je častica menšia, tým má väčšiu tendenciu zapichnúť sa do pľúc a zostať.  Nebezpečná je preto fyzikálna vlastnosť tohto piesku. Sám o sebe piesok nie je toxický, nie je to jed. Ide o mechanickú nečistotu, ktorej sa pľúca nevedia zbaviť.   Dôležité je preto sledovať stránku SHMÚ o  kvalite ovzdušia, je to robené veľmi prehľadne.  Keď k nám cez sviatky privialo saharský piesok, znečistenie zaznamenali všetky monitorovacie stanice. Mali by sme sa správať podobne, ako pri smogovej situácii. Neodporúča sa pohyb vonku príliš dlho, je treba obmedziť vetranie, dať si rúško a nerobiť športové aktivity, pri ktorých človek dýcha zhlboka.

Môže napríklad poškodiť aj fabriku?

Saharský piesok určite nerobí dobre technológiám, točivým strojom, ventilátorom, filtračným prístrojom....  Nejde však o takú koncentráciu, ktorá by mohla zariadenia fabriky nejako zásadne poškodiť. Nemáme o tom žiadne záznamy ani informácie.

Môžeme očakávať ďalšie „zásielky“ saharského piesku?

Určite.  Sme v kontakte aj s ministerstvom životného prostredia  aj so SHMÚ, samozrejme, nielen  kvôli saharskému piesku, ale kvôli sledovaniu  kvality ovzdušia.  Vlani napríklad vo Veľkej Ide, na meracej staničke, ktorá monitoruje kvalitu ovzdušia, bolo zaznamenaných až 5 dní, počas ktorých boli prekročené povolené hodnoty, a to len kvôli saharskému piesku. Tento jav sa môže zopakovať aj častejšie, v súvislosti s klimatickými zmenami. Naša planéta si žije svojim životom, veterné prúdy sú ustálené, morské prúdy sú ustálené, ale vplyvom klimatických zmien sa začínajú meniť.  Morské prúdy začínajú meniť svoju trajektóriu, vzdušné prúdy sa začínajú zrýchľovať kvôli teplému vzduchu okolo Antarktídy. Severný prúd zvyšuje rýchlosť a aj to bude mať vplyv na väčšie otepľovanie a topenie sa ľadovcov. Ak bude teplejšie, púšte sa budú rozširovať,  častejšie bude dochádzať aj k neželaným efektom a  tento jav budeme možno v budúcnosti pociťovať omnoho častejšie.

Na sociálnych sieťach sa objavili rôzne fotky a krátke videá o tom,  že piesok je magnetický,  že to vlastne ani nie je saharský piesok, ale niečo, čo na nás zhadzujú lietadlá, aby manipulovali s počasím...

Už som spomínal, že ročne  zo Sahary odfúkne viac ako 200 miliónov ton piesku.  Nad Švajčiarskom namerali cez uplynulé sviatky 180 000 ton! Koľkými lietadlami by ho bolo treba rozsypávať? Je to čistý nezmysel.  Urobiť presnú chemickú analýzu piesku je veľmi ťažké, potrebovali by sme nazbierať aspoň pol kila, kilo... Predpokladáme, že prevládajú hlavne silikátové zmesi a kremík, ktorý je základnou zložkou piesku. Je možné,  aby piesok obsahoval aj čiastočky železa, ktoré vietor zachytil napríklad z povrchových železorudných baní, teda  je možné, že sa tam nachádza aj železo. Je to absolútne prirodzená súčasť  prírody, železo nie je žiadna zásadná toxická látka.

Takže s umývaním auta ešte chvíľočku počkať?

Radšej ešte par dní áno.  Auto je treba najprv iba opláchnuť čistou vodou a až potom umyť saponátom a špongiou. Nie je treba ísť na auto umyváreň, na takzvané „kefy“. Bolo by to ako použiť šmirgeľ. Viditeľné by to bolo najmä na tmavších autách.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa