Jazierko má nových podnájomníkov

Článok

Jazierko má nových podnájomníkov


Jazierko, ktoré na nepoznanie zmenilo ráz priestoru pred hlavnou administratívnou budovou vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice, pokryl sneh, časť vody zamrzla. Je to v poriadku keďže v ňom už plávali ryby? Pýtajú sa mnohí košickí oceliari prechádzajúci okolo.

„Jazierko v tomto čase prirodzene odpočíva. Technická podpora v ňom je pripravená a  bude oživovaná až na jar. Cirkuláciu vody, ktorú zabezpečujú čerpadlá, spustíme na začiatku novej sezóny. Dovtedy život v jazierku spí. Dobrou pomôckou v prípade silných mrazov môže byť prevzdušňovanie pomocou kompresorov. Aj táto podpora je pripravená, aby ľad úplne a na dlho neuzavrel hladinu. Potvrdil sa tiež predpoklad, že voda pod mostíkom dlho zostáva nezamrznutá a umožňuje kontakt s vonkajším vzduchom a odvetranie plynov z vody,“ informoval  Robert Gregorek z Botanickej záhrady UPJŠ.  

V jazierku sa už krátko po jeho naplnení objavili potápniky, chrbtoplávky a iné prejavy života. Sortiment rýb botanici postupne rozširujú. „Ku kŕdľu malých červeničiek pribudli prednedávnom prvé plotice a niekoľko kusov mladých podustiev. Najviac viditeľné budú zlaté jalce, ktoré sme tam vysadili v sobotu 2. decembra popoludní. Je to svietivo oranžová forma domáceho druhu ryby – jalca tmavého. V nádrži je teraz 67 týchto krásavcov. Aktuálne merajú okolo 20 centimetrov a vedia v budúcnosti dorásť do dĺžky takmer pol metra,“ uviedol  Robert Gregorek. Dodal tiež, že každý druh ryby tu má svoje prirodzené poslanie. Konzumáciou rastlinnej alebo živočíšnej   potravy reguluje prirodzenú rovnováhu medzi organizmami.  Snahou je podporovať pestrosť osádky, aby sa komáre a iné, pre ľudí neatraktívne tvory,  nenamnožili nad želanú mieru. Obavy, že by rybky počas zimy trpeli hladom nie sú namieste. „Pri nízkej teplote, 4 stupne Celzia, ryby len veľmi pomaly dýchajú, majú spomalený metabolizmus a potrava ich takmer vôbec nezaujíma. Počas stúpajúcej teploty na jar ich apetít rastie,“ vysvetlil Robert Gregorek. „Ale aj potom budeme trpezlivo vysvetľovať, že kŕmenie nie je vôbec nutné a za istých okolností môže nevhodná potrava týmto krásnym tvorom a aj kvalite vody skôr ublížiť. Najlepšie je, ak svoje potreby uspokoja hľadaním prirodzenej potravy, ktorej je v takto vybudovanom jazierku dostatok.“

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa