Elena Petrášková patrí medzi ženy z ocele

Článok

Elena Petrášková patrí medzi ženy z ocele


Posledný augustový deň sa mohli účastníci z USA i z Košíc zapojiť do online prednášky venovanej výnimočným ženám v oceliarstve. Podujatie otvoril Jim Bruno, prezident U. S. Steel Košice a okrem prevádzky, ktorej šéfuje, predstavil aj svoju kolegyňu, viceprezidentku pre dcérske spoločnosti a generálnu právnu zástupkyňu Elenu Petráškovú. „Elena manažuje aktivity so širokým záberom a odvádza vynikajúcu prácu. Jej zanietenie je obdivuhodné; nebojí sa povedať áno na výzvy a popasovať sa s nimi.  Zaujíma sa aktívne nielen o biznis, ale rovnako aj o zamestnancov,“ uviedol Bruno.

Karin J. Lundová, autorka nového knižného bestselleru internetového predajcu Amazon: Women in Steel, Women of Steel - Yesterday, Today and Tomorrow (Ženy v oceliarňach, ženy z ocele - včera, dnes a zajtra) dostala myšlienku napísať o ženách v priemysle počas jednej medzinárodnej konferencie. Následne viedla rozhovory s viac ako 60 ženami a 12 vybrala do svojej knihy. Kapitola s Elenou Petráškovou sa nazýva Here comes the judge (Teraz prichádza sudca). Tak totižto začala Elenina kariéra v košických železiarňach. Tri mesiace predtým, čo sa mala stať sudkyňou, prišla do železiarní trochu vypomôcť na právne oddelenie a zostala tridsať rokov.

 

 

 

 

 

 

 

V diskusii sa Karin Eleny pýtala na význam mentorov v jej kariére, na kultúrne rozdiely pri práci na Slovensku a v USA, na problematiku inklúzie či kariérneho rastu. Množstvo otázok prišlo aj od účastníkov online podujatia. Z odpovedí viceprezidentky Petráškovej vyberáme:

  • Mentori môžu ovplyvniť celú kariéru; raz je mentorom skúsený nadriadený, inokedy kolega, ktorý nám otvorí obzory v nových oblastiach a dobrým mentorom môže byť aj naše dieťa, ktoré povie, čo si myslí, je kritické a pomáha nám zostať v realite.
  • Základom úspechu je dobrý tím. Zvládať výzvy znamená nebáť sa delegovať úlohy a učiť sa od svojich ľudí, popri nekonečnom samoštúdiu doma po večeroch. Dobré výsledky sú dielom celého tímu.
  • Steel biznis nie je len o manažéroch, ale o všetkých ľuďoch, na ktorých sa môžeš spoľahnúť. S kolegami treba zaobchádzať ako s našou rodinou.
  • Netreba sa báť požiadať o pomoc rodinu, ak chceme vybalansovať pracovný a súkromný život a rovnako sa netreba hanbiť priznať v práci, že niečo neviem, že niečomu nerozumiem...a doučiť sa to.
  • Oceliarstvo je stále perspektívne odvetvie pre mladých ľudí. Stále budeme potrebovať autá, konštrukčnú či potravinársku oceľ. Tá je naviac 100 percentne recyklovateľná, takže naším cieľom je dekarbonizovať a dodávať zákazníkom „zelenú“ oceľ

Viacero cenných rád zaznelo na záver aj od Karin J. Lundovej:

  • Neváhajte mať viacerých mentorov, interných či externých.
  • Neváhajte osloviť ľudí, ktorí môžu byť pre vás prínosom.
  • Buďte aktívni/aktívne, využite príležitosti, dávajte si odvážne ciele a neustále sa vzdelávajte.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa