Narodil sa v Hanoji. Už 44 rokov žije na Slovensku a od roku 1985 pracuje v železiarňach. Aj on si v piatok 12. septembra prevzal na slávnosti v Banskej Štiavnici najvyššie rezortné ocenenie – čestný odznak ministra hospodárstva SR Za pracovnú vernosť.
„Náš kolega Khoat Nguyen Dinh je ocenený za pracovnú vernosť, ale nielen to ho robí výnimočným. Je to veľmi dobrý odborník na skladanie zložitých oceľových konštrukcií. Naposledy riadil výrobu stredného dielu otočného stojana ZPO. Zároveň je vynikajúcim odborníkom v oblasti zvárania rôznych špeciálnych materiálov, od farebných kovov cez nerezové materiály až po rôzne akosti ocelí. Svoje vedomosti a skúsenosti ďalej odovzdáva mladším kolegom a vedie ich k zodpovednosti pri práci. Bude nám veľmi chýbať, keď raz odíde do dôchodku náš „Peťo“, ako ho familiárne voláme, pretože takýchto odborníkov je v našej fabrike čoraz menej,“ takto hodnotí svojho kolegu Rastislav Dura, vedúci prevádzky Metalurgia DZ Mechanika.
Z Hanoja do Košíc
„V Hanoji som študoval na gymnáziu a po skončení som v rámci programu RVHP prišiel do bývalého Československa. Najprv do Prahy a potom do Košíc. Mal som na výber, mohol som ísť aj do bývalého ZSSR alebo NDR. Vybral som si Československo, lebo som poznal viacero ľudí, ktorí tu žili a boli veľmi spokojní,“ hovorí Dinh Nguyen Khoat.
Po príchode do Košíc sa v SOU hutníckom vyučil za mechanika pre stroje a zariadenia a jeho ďalšie kroky pochopiteľne zamierili do Východoslovenských železiarní, kde nastúpil ako strojný zámočník do divízneho závodu Mechanika. Od roku 2006 pracuje ako predák – prevádzkový zámočník.
„Svoju prácu mám veľmi rád. Nie je jednotvárna, každý deň prinesie niečo iné, treba veľa rozmýšľať a vždy nás prekvapí niečo nové. Riešime aj rôzne havárie, čo je niekedy veľmi náročné,“ hovorí „Peťo“.
O poctu sa chce podeliť s kolegami
Z ocenenia sa veľmi teší. Chce sa o túto poctu podeliť aj s kolegami: „S ľuďmi, ktorí so mnou pracujú, sme spolu aj v dobrom aj v zlom, sme dobrý kolektív. Chcem sa im poďakovať za spoluprácu. Takisto aj vedeniu, za to, že ma na toto ocenenie navrhli a dali mi dôveru. Môj šéf mi hovorí, aby som nešiel do dôchodku skôr ako on. Čas ale nezastavím. Mám ešte tri roky do dôchodku a dúfam, že mi zdravie dovolí, aby som v práci pokračoval. Radosť má aj rodina. Považujú to za ocenenie mojej práce, času, ktorý som jej venoval, aj mimo pracovných hodín. Sú na mňa hrdí.“
„Peťo“ vie uvariť aj halušky s bryndzou
Obľúbeným relaxom „Peťa“ je rybačka, pri ktorej dokáže „vypnúť“ hlavu. Rád chytá hlavne kapry. Má rád ryby, pretože sú zdravšie, ale treba ich vedieť aj dobre spracovať. „Hovoria o mne, že som veľmi dobrý kuchár. Varím vietnamskú ale aj slovenskú kuchyňu. Rád varím napríklad guláš, zapekané zemiaky a viem uvariť aj halušky s bryndzou.“
Jedlá z vietnamskej kuchyne si radšej pripravuje sám. Aj keď je u nás už dosť vietnamských reštaurácií, väčšina podľa neho neponúka originálnu vietnamskú kuchyňu. Suroviny sa síce už dajú zohnať, ale nie všetky reštaurácie dodržiavajú presné postupy.
Cíti sa ako Slovák
Ešte nás zaujímalo, či sa Dinh Nguyen Khoat cíti viac ako Vietnamec alebo ako Slovák: „Naposledy som bol vo Vietname v roku 2013. Cítil som sa tam ako cudzinec. Hovoril som mame, že ešte pár dní a pôjdem domov. Mama bola prekvapená, že ako domov, že veď Vietnam je môj domov. Môj domov je však tu, cítim sa ako Slovák. Žijem tu omnoho dlhšie, ako som žil vo Vietname. Mám tri deti, veľa dobrých kamarátov a kolegov. Zapadol som. Toto je moja rodina a domov.“
Foto: Ján Kisucký








