Detskú železnicu ohrozujú zlodeji

Článok

Detskú železnicu ohrozujú zlodeji


Detská železnica Košice počas veľkonočných sviatkov od 15.4. do 19.4. bude ZATVORENÁ.

OD 20.4. jazdí DENNE.

Detská železnica v tomto týždni opakovane čelila nájazdom zlodejov. Ulakomili sa na veci, ktoré dobrovoľníci roky zbierali a postupne zapracovávali do trate tak, aby čo najhodnovernejšie pripomínala železnicu z obdobia jej vzniku. Dobrovoľníci poprosili verejnosť o pomoc. Informovala o tom Zuzana Lehotská z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

„Je neuveriteľné, ako si niekto dokáže privlastniť niečo, čo nie je jeho, k čomu nepridal ani gram námahy a neprispel ničím, čo by vec zveľadilo,“ hovorí riaditeľ železničky a predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

Keďže práve verejnosť v minulosti zatiaľ vždy veľmi účinne pomohla pri vypátraní páchateľov a škodcov na detskej železnici, aj tentoraz sa dobrovoľníci obracajú na pozorných a všímavých ľudí. „Prosíme všetkých turistov, obyvateľov, návštevníkov Čermeľského údolia či Alpinky, pracovníkov zberných surovín, šrotovísk, aby nás alebo Políciu SR informovali o akomkoľvek podozrivom pohybe, či vynášaní vecí z objektov a priestorov železničky na stanici Vpred a Alpinka najmä v období od 7. apríla,“ prosí riaditeľ Lehotský o pomoc.

Z detskej železnice zmizli najmä veci železničného charakteru, ako sú výhybkové – výmenové zámky, rôzne návestidlá, závažia na výhybky, podkladnice, šrúby na koľajnice, traťové telefóny, káble a podobne. Je možné, že skončili na blízkych šrotoviskách, ale môže sa stať, že tento materiál bol ukradnutý pre jeho špecifickosť, na niečiu objednávku a skončí na nejakej železnici či v súkromnej zbierke.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa