Čo vieme merať, to vieme aj riadiť

Článok

Čo vieme merať, to vieme aj riadiť


Na slovíčko s riaditeľom DZ Energetika Pavlom Országom

V piatok 9. septembra 2022 si na slávnostnom zhromaždení pri príležitosti osláv Dňa baníkov, hutníkov, geológov a naftárov SR v starobylej Banskej Štiavnici prevzal medzi desiatkami zástupcov stavovských organizácií rezortné vyznamenanie - čestný odznak ministra Za pracovnú vernosť aj Pavel Ország. Riaditeľovi DZ Energetika a výrobnému riaditeľovi dcérskej spoločnosti Ferroenergy sme položili niekoľko otázok.

Čím dnes žije divízny závod Energetika, ktorý riadite, a potom i dcérska spoločnosť Ferroenergy, kde pôsobíte ako výrobný riaditeľ? Aké úlohy pred vami stoja?

Divízny závod Energetika a Ferroenergy s.r.o. dodávajú 29 druhov médií, ktoré sú potrebné na chod huty.  Našim cieľom je znižovať celkové náklady na tieto energetické médiá. Je to mimoriadne dôležité hlavne v tomto období, keď zaznamenávame  a pasujeme sa s historicky najvyššími cenami elektriny a zemného plynu a hrozbou možného zníženia dodávok zemného plynu na Slovensko a pre U. S. Steel Košice. Každý ušetrený gigajoul energie prispeje k vyššej konkurencieschopnosti našej spoločnosti a zároveň k zníženiu environmentálnej záťaže firmy. 

Môžete byť konkrétny? Sledovanie energetickej náročnosti výroby je zvlášť v tejto dobe skutočne neustále témou dňa. Ako a čím teda prispievajú energetici k jej znižovaniu?

V spolupráci s Informačnými technológiami a útvarom Generálneho manažéra pre energie  sme vyvinuli nový systém sledovania spotrieb energií v U. S. Steel Košice – ViU energy, ktorý funguje od začiatku tohto roka. Prostredníctvom neho  monitorujeme  a vyhodnocujeme  on-line spotrebu hlavných energetických médií, a to  v divíznych závodoch Energetika a Teplá valcovňa. Kontinuálne  pri tom pracujeme na ďalšom vývoji tohto softvéru a zapájame doňho ďalšie divízne závody a útvary. Platí pravidlo - čo vieme merať, to vieme aj riadiť.

Je zrejmé, že pri hľadaní možností úspor pracujete na mnohých projektoch. Spomeniete tie najdôležitejšie a ich význam?

Je ich skutočne veľa. Ako prvý by som spomenul rekonštrukciu turbogenerátora č. 2. Tento projekt je mimoriadne významný, jeho výsledkom je zvýšená výroba vlastnej elektrickej energie, a to na úrovni až 15 megawatt. Vďaka tomu znižujeme nákup elektrickej energie z denného trhu, čo je najdrahšia elektrina.  Naša firma tak do konca roka ušetrí približne milión eur. 

Medzi ďalšie významné riešenia patrí  súbor projektov v kyslikárni.  Ide o rôzne prepojenia kyslíka a  dusíka medzi aparátmi, čo nám umožní  dodať kvalitnejší kyslík smerom  na divízny závod Vysoké pece. Tu ušetríme ďalšie náklady na koks a práškové uhlie a zároveň znižujeme „odfuky“ spomínaných plynov.

Ďalšie riešenie, ktoré si iste zaslúži pozornosť, je zvýšené využitie konvertorového plynu z divízneho závodu Oceliareň na kotloch teplárne, čím usporíme prostriedky na nákup zemného plynu a uhlie a tým prispejeme aj k zníženiu produkcie CO2.  Podarilo sa nám znížiť tiež celkový „odfuk“ koksárenského plynu z dlhodobých 21 percent pod 17 percent, a to riadením spotreby plynov na kotloch a komunikáciou medzi zamestnancami kotolne a divíznym závodom Oceliareň.  Našim ďalším cieľom je dosiahnuť jeho zníženie pod 10 percent.

Ďalšie veľké úspory nám prináša prevádzka dotlačovacieho turbokompresora pri výrobe stlačeného vzduchu. 

Takto by som mohol pokračovať príkladmi z každej prevádzky Energetiky a Ferroenergy.  Musím však zdôrazniť, že bez spolupráce s odberateľmi, ktorými sú jednotlivé závody U. S. Steel Košice, by sme nemohli byť takí úspešní. Dôležitá je dobrá komunikácia a spolupráca.

Na čom energetici  pracujú v súčasnosti?

V súčasnosti prebieha oprava uhoľného kotla K7, turbogenerátora č. 3, pričom pripravujeme celkovú  rekonštrukciu turbogenerátora č. 5, ktorá nám zabezpečí zvýšenie výroby elektrickej energie z 50 megawatt na 60 megawatt.

Do rodiny košických hutníkov patríte už 26 rokov. V energetike ste prešli viacerými funkciami, nadobudli ste kopu skúseností. Na čo si najradšej z uplynulého času spomínate alebo čo vám najviac utkvelo v pamäti?

Aby som bol úprimný, som vďačný za to, že som mohol prejsť v železiarňach viacerými postami. Od výroby až po tú súčasnú, manažérsku... Vďaka tomu  som mal možnosť spoznať mnoho ľudí  a veľa sa od nich dozvedieť a naučiť sa. Či už o samotnom divíznom závode Energetika a spoločnosti Ferroenergy, alebo aj o U. S. Steel Košice ako celku. Najväčším, ale najnepríjemnejším zážitkom pre mňa, ale určite aj ostatných, bol nesporne blackout - výpadok elektrickej energie v spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorý zapríčinil okamžité odstavenie všetkých hlavných agregátov vo fabrike. Museli sme  neodkladne zabezpečiť bezpečnú odstávku a následný nábeh všetkých zariadení s minimálnym dopadom na technológiu a to, samozrejme, bez akejkoľvek ujmy na zdraví našich zamestnancov. Preto by som tu chcel vyzdvihnúť výbornú spoluprácu s ostatnými divíznymi závodmi, ako aj so štábnymi útvarmi pri riešení tak dôležitej a zložitej situácie. 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa