Boli sme prví pri fontáne!

Článok

Boli sme prví pri fontáne!


Bola to nádhera! Aj keď sa skúšobná prevádzka spievajúcej fontány začala iba včera a „v akcii“ sme videli zatiaľ jednu tretinu dýz. Stálo to za to!

Spolu s vyžrebovanými čitateľmi, ktorí prejavili záujem vidieť fontánu v predpremiére, sme sa zhodli na tom, že naše mesto bude znova o čosi krajšie. A boli sme hrdí, že sumou jeden milión eur prispela na rekonštrukciu tohto skvostu Nadácia U. S. Steel Košice.

V úvode stretnutia sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých faktov. Našu skupinku sprevádzal asistent stavebného dozoru zo Správy mestskej zelene (SMsZ) Košice Pavol Olejník, ktorý nás zoznámil s realizačnými tímom. Tu sú fakty, ktoré nás zaujali najviac:

Práce na rekonštrukcii fontány sa začali 23. februára.  Veľmi náročná bola stavebná časť telesa fontány, ktorá bola poškodená vodou. Nanovo bola robená elektroinštalácia a nová je aj technológia fontány, nové  vybavenie,  nové káble, nové osvetlenie, nové čerpadlá a automatické riadenie fontány.  Je tam 29 svetelných okruhov, 230 svetiel a viac ako 45 motorov. Vo fontáne je približne 4 ,5 km kábla, čo predstavuje vzdialenosť od začiatku Hlavnej až niekde po Južnú triedu.  V parku je celkovo 16 km káblov, čo je vzdialenosť približne od fontány až do Čane.  Pribudlo 7 nových okruhov, bude to sedem nových efektov fontány. Najvyššie bude voda striekať až 23 metrov. Priemerné výšky sú 10 metrov (kruhové výstreky) a bočné rozdeľovače, kde je 100 dýh,   budú striekať do výšky cca 2,5 až 3 metre.

Fontána bude multimediálna, podobne ako je fontána v Mestskom parku.  Prepojená bude s Národným divadlom Košice. V minulosti bolo možné prenášať zvuk, teraz bude možné prenášať aj obraz na vodnú clonu z divadelných predstavení a koncertov.

Vymenené bolo aj osvetlenie parku, bude tu približne 50 – 60 zemných svietidiel, ktoré môžu svietiť bielo, alebo farebne. Teda pri významných príležitostiach bude park farebne osvetlený podľa požiadaviek mesta.  V parku bude možné usporadúvať aj kultúrne podujatia. Doplnený bol aj nový mostík v telese fontány, ktorý umožní napríklad aj svadobné fotenie.

Po týchto zaujímavých informáciách  fontánu spustili.  Razom sa všetci naši kolegovia „premenili“ na fotografov a kameramanov a fotili a natáčali si tento moment, ktorý dovtedy videli len realizátori rekonštrukcie.

 

A ako sa im páčila prehliadka parku, fontány aj technologickej miestnosti, do ktorej sa dalo dostať len po veľmi úzkych, točitých schodoch?

František Petalík: „Je to veľmi zaujímavé, som rád, že som mohol prísť. Som Košičan a chcel som vidieť fontánu ešte pred jej spustením.“

Alena Cifrová:  „Chodili sme k fontáne  s deťmi. Stále to bolo veľmi pekné miesto. Nová fontána naše pekné Košice ešte viac skrášli. Veľmi sa mi to páči. V lete si radi posedíme v parku, tešíme na to.“

Vojtech Kovaľ: „Neľutujem, že som prišiel. V roku 2 000 som bol aj v útrobách fontány, (v technickej miestnosti) čiže som rád, že môžem  vidieť, aké zmeny sa urobili.“

Veľmi špeciálny vzťah k fontáne má Pavol Haky, veď vďaka nej vyhral víkendový pobyt v kúpeľoch Brusno pre dve osoby: “Bola to súťaž v rádiu, pred viac ako rokom. Boli tri otázky, moja súperka aj ja sme mali po dve správne odpovede. Rozstrelovou bola otázka, do akej výšky strieka spievajúca fontána v Košiciach. Súperka povedala 30 metrov a mne stačilo už povedať, len „menej“. Správna odpoveď bola 16 metrov. Víkendový pobyt sme už aj absolvovali.“

Ako bude pokračovať rekonštrukcia fontány ďalej? Skúšobná prevádzka potrvá 7 dní, kedy fontána bude v prevádzke od 10.00 do 22.00.  Ak skúška dopadne dobre, fontánu zazimujú, až potom odstránia plot a umožnia Košičanom návštevu parku, v ktorom bude nainštalovaná aj vianočná výzdoba.  Samotnú fontánu spustia do prevádzky na budúci rok, krátko pred oslavami Dňa mesta Košice.

O to viac sme radi, že sme mali možnosť vidieť budúcu pýchu mesta, aj keď ešte nie v plnej sile, ale v takom predstihu.

Titulná fotografia: Jana Syčová

 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa