Baletná premiéra NDKE - inscenácie choreografa Akrama Khana

Článok

Baletná premiéra NDKE - inscenácie choreografa Akrama Khana


Na svoju prvú premiéru v novej sezóne sa už intenzívne pripravuje aj Balet NDKE. Bude naozaj výnimočná. V predpremiére, vo štvrtok 17. októbra a počas dvoch premiérových večerov v piatok 18. a v sobotu 19. októbra uvedie v Historickej budove NDKE prvýkrát v strednej Európe svoje dve inscenácie KAASH a DUST jeden z nauznávanejších a najoceňovanejších tanečných umelcov súčasnosti Akram Khan.

Prvá má názov KAASH a jej svetová premiéra sa konala v roku 2002 v Creteil, vo Francúzsku. Inscenácia Kaash (v hindčine znamená „keby len“) bola pokračovaním v úsilí Akrama Khana stavať mosty medzi svetom súčasného tanca a indickou klasickou tanečnou formou Kathak.

Druhou inscenáciou večera bude súčasný balet DUST / PRACH inšpirovaný  prvou svetovou vojnou. Akram Khan ho vytvoril na hudbu Jocelyn Pook, pôvodne pre English National Ballet (premiéra sa konala v roku 2014 v Barbican Centre v Londýne). Impulzom k vzniku partitúry boli nahrávky rozhovoru a piesne vojaka počas 1. svetovej vojny, ktoré našla skladateľka Jocelyn Pook. Pieseň vojaka o útrapách vojny s textom z básne In Flanders Fields, naspieval kontra tenorista Jonathan Peter Kenny. Choreograf sa inšpiroval konceptom zákopov, kde odchádzali a napokon zomierali muži. Najsilnejšou inšpiráciou boli ženy, ich nezlomnosť, sila a dôležitosť  počas vojny.

Akram Khan prišiel do Košíc na pozvanie choreografa Andreja Petroviča,  ktorý s ním  niekoľko rokov úzko spolupracoval ako jeho asistent. V oboch dielach sa predstavia sólisti a zbor Baletu NDKE,  pre ktorých predstavuje premiéra obrovskú výzvu a ktorí sa vďaka jedinečnému pohybovému štýlu Akrama Khana posunuli v interpretácii opäť o kus ďalej.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa