APEAL schvaľuje opatrenia zvýšenej recyklovateľnosti

Článok

APEAL schvaľuje opatrenia zvýšenej recyklovateľnosti


APEAL (Association of European Producers of Steel for Packaging), Asociácia výrobcov obalovej ocele, privítala prísnejšie opatrenia v oblasti recyklovateľnosti schválené formálnym prijatím nariadenia o obaloch a odpadoch z obalov (PPWR – Packaging, Packaging Waste Regulation), o ktorom včera v Štrasburgu hlasoval Európsky parlament (EP).

Cieľom konečného zoznamu opatrení je znížiť množstvo odpadov z obalov vyprodukovaných v EÚ a podporiť vyššiu mieru recyklácie.

APEAL osobitne víta zavedenie kritérií dizajnu pre recykláciu, ktoré by sa vzťahovali na všetky obaly, a zavedenie výkonnostných stupňov recyklovateľnosti obalov, ktoré budú rozlišovať medzi kategóriami obalov, do roku 2030.

Zavedenie systému klasifikácie výkonnosti s jasnými kritériami je nevyhnutné opatrenie na zabezpečenie toho, aby boli obalové materiály určené na recykláciu, ale aj na zabezpečenie ich účinného zberu, triedenia a recyklácie vo veľkom rozsahu.

Tri stupne stanovených percentuálnych podielov recyklovateľnosti – A, B, C (95 %/80 %/70 %), ktoré sa majú dosiahnuť do roku 2030, a dva – A, B (95 %/80 %) do roku 2038 – sú pripravené stimulovať inovácie. Oceľ určená na výrobu obalov (pocínované plechy) so všetkými formátmi klasifikovanými ako A alebo B vykazuje vynikajúci výsledok v porovnaní s konkurenčnými materiálmi, ako sú plasty a laminované kartóny.

APEAL tiež privítal, že bola prijatá ekomodulácia poplatkov založená na výkonnostných stupňoch recyklovateľnosti. Toto opatrenie uznáva hodnotu trvalých materiálov a odmeňuje materiály, ktoré možno viackrát (napr. oceľ nekonečne krát) recyklovať a začleniť do systému uzavretého cyklu materiálov.

Metka Cavka Luciani, vedúca pre záležitosti EÚ: "Súhlasíme s požiadavkou, že všetky obaly musia byť recyklovateľné, ale ľutujeme, že nadobudne účinnosť až po roku 2030. Želali by sme si väčší právny tlak smerom k materiálom, ktoré sa dajú recyklovať viackrát bez straty kvality. Kvalita recyklácie stále predstavuje problémy pre mnohé iné materiály, čo vedie k neefektívnosti zdrojov."

Oceľ ako modelový materiál pre obehové hospodárstvo má ideálnu pozíciu na to, aby pomohla EÚ pri prechode na obehovejšiu a ekologicky uvedomelejšiu budúcnosť.

APEAL opätovne potvrdzuje svoj záväzok spolupracovať so všetkými príslušnými zainteresovanými stranami na implementácii nariadenia na dosiahnutie týchto cieľov.

Plné znenie tlačovej správy si môžete prečítať na  APEAL applauds the formal approval for enhanced recyclability measures in the PPWR.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa