Anna Györgyfiová a Diana Jusková budú variť so známym šéfkuchárom

Článok

Anna Györgyfiová a Diana Jusková budú variť so známym šéfkuchárom


Za Veľkonočnými sviatkami sme už dali bodku. Napriek tomu, my sa k nim ešte na chvíľu vrátime a podelíme sa s vami o najzaujímavejšie fotografie, príbehy, či recepty, ktoré ste nám poslali.

K tradičným veľkonočným zvykom, ktoré zdá sa, stále nie sú na ústupe, patrí oblievačka.  Slávka Nahajová nám poslala veselú fotku z tohtoročnej oblievačky, počas ktorej si jej dcéra „užila“ 11 vedier vody.  „Oblievači prišli oblečení v krojoch (hoci nie sú z folklórneho súboru) a zaspievali niekoľko ľudoviek v sprievode harmoniky. Vytvorili úžasnú atmosféru a som rada, že zachovávajú tradície“, napísala nám Slávka.

 

Diana Jusková nám poslala fotografiu svojho veľkonočného košíka, v ktorom nechýba hrudka, šunka, klobása, cvikla a domáce vajíčka. Pridala aj recept na hrudku:  „Potrebujeme 1 liter mlieka, v ktorom sa rozhabarkuje 12 vajec. Pridáme 1 kávovú lyžičku soli,  2 kávové lyžičky cukru. Varí sa to pomaly,  za častého miešania, kým sa hmota úplne nezrazí. Následne sa obsah hrnca zleje do čistej utierky, nechá sa odkvapkať a úplne vychladnúť. Potom sa hrudka preloží na plech,  potrie rozšľahaným žĺtkom a nechá sa trocha zapiecť v rúre.“ Na fotografii je aj prvý "ochutnávač".

Na sviatkoch sú dobré aj voľné dni, ktoré sú ich súčasťou. Je viac času na stretnutia s rodinou, na prechádzky v prírode ale aj v meste. Do rodinných albumov pribudnú špeciálne fotografie.  Aj taká, akú nám poslala Kamila Gondová. Pred mega veľkonočným vajíčkom pózuje jej vnúčik Adamko.

 

Anna Györgyfiová napísala  k svojim fotografiám aj rôzne postrehy:

 „U nás doma sa príprava na Veľkú noc začína už skoro na jar.  Počas turistiky, či jarných prechádzok si stále nazbieram dary prírody – suchú trávu, halúzky, konáriky z brezy, vŕby a bahniatka. Hlavne na tie musím  myslieť veľmi skoro, lebo zväčša na Veľkú noc sú už v plnom kvete, plné bzukotu a života. Z týchto halúzok si každý rok robievam venčeky, len tak pre radosť, na ozdobu, či dekoráciu. Pečenie je mojím druhým relaxom, pečiem stále a veľa. Tak ako na Vianoce, ani na Veľkú noc u nás doma nesmie chýbať klasické linecké pečivo. Obzvlášť teraz, keď som mala pri sebe šikovnú pomocníčku, moju trojročnú vnučku Milu a nové veľkonočné vykrajovačky.

 

No a aká by to bola Veľká noc bez vlastnoručne vyrobených kraslíc? Ani tie nesmú chýbať, čo by sme dali našim šibačom ako výslužku? Každý rok vyrábam niečo iné, niečo nové a používam rôznu techniku. No a tento rok sa musím pochváliť, rozhodla som sa pustiť do madeirových, voskom maľovaných. (na titulnej snímke) Musím na to ale myslieť skôr, počas celého roka, keď pripravujeme praženicu, chlieb  vo vajíčku, či rezne,  manžel to má príkazom - nezabudni vyfúknuť vajíčka!!!“

Dana Molčanová k svojim fotografiám pripísala:  „Jar je tu  a všetci sa tešíme, že sa príroda prebúdza."  Poslala nám fotky, z ktorých nás najviac zaujala jej dekorácia v okne. "Verím že si všetci oddýchli a užili veľkonočné sviatky.  My sme ich trávili s rodinou aj v prírode, aj trošku na prechádzke časom po starom drevenom moste a Štefanskej hute a na prechádzkach  večernými Košicami, v letnom počasí,“ napísala Dana Molčanová.

 

Veľkonočné sviatky sme trávili v kruhu najbližšej rodiny. Na sviatočnom stole nesmela chýbať údená šunka, vajíčka, klobásy, veľkonočná plnka, syrek, biely koláč, cvikla s chrenom ale ani chren so smotanou, jablká v župane a baranček,“ napísala nám Dana Gogová.

Na Slovensku asi nemáme žiadne sviatky, počas ktorých by sa nepiekli rôzne koláče, torty, zákusky a iné sladkosti. Takmer každá domácnosť má svoj tradičný, zaručený recept na ten najlepší zákusok, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu.  Každá gazdinka bude určite súhlasiť, že nie je potrebné iba sa pridržiavať receptu, ale že  zákusok  treba počas jeho prípravy aj pravidelne ochutnávať.  Tak ako malé cukrárky na fotke, ktoré aj pomáhali, aj výdatne ochutnávali.

 

Svojou troškou do mlyna som sa na záver rozhodla prispieť aj ja.

  

My sme sa na sviatky vybrali na krátku dovolenku do Rumunska - Transylvánie.  Očarilo nás historické centrum mestečka Brašov, zaujal legendárny hrad Bran, zámok Cantacuzino, v exteriéri ktorého sa natáčal seriál Wednesday.  Veľkonočné špeciality sme neochutnali, pretože pravoslávne veľkonočné sviatky tu oslávia až začiatkom mája.  A miestne kulinárske špeciality mi popravde až tak nechutili. Chutila nám však tradičná, maďarská polievka Halászle, ktorú sme si dali už po ceste domov, v čárde neďaleko Debrecínu.

Dve hodnotné ceny venoval do tejto súťaže náš tradičný partner Delirest Slovakia a sú nimi pozvánky na jarnú školu varenia s kreatívnym šéfom a známym šéfkuchárom Ferom Sedlákom, ktorá sa uskutoční 23. apríla o 15.00 v Repre reštaurácii vo Vstupnom areáli.  Pod jeho vedením sa jarné menu naučia pripravovať Anna Györgyfiová a Diana Jusková.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa