Ako sa chrániť proti chrípke a ochoreniu COVID-19

Článok

Ako sa chrániť proti chrípke a ochoreniu COVID-19


Vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 a vírusy chrípky naďalej cirkulujú prakticky na celom svete a naďalej u ľudí vyvolávajú ochorenia. V nasledujúcom období očakávame zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení, aj hospitalizácií, najmä v období tzv. chrípkovej sezóny (október až apríl), kedy ľudí vo zvýšenej miere postihujú respiračné ochorenia.

Ako môžem znížiť riziko ochorenia na chrípku alebo COVID-19

  1. Očkovaním
  2. Dodržiavaním osobnej hygieny a vetraním priestorov
  3. Vyhýbaním sa osobám s príznakmi respiračného ochorenia
  4. Používaním respirátora v rizikových priestoroch a pri kontakte s ľuďmi s respiračnými príznakmi

Kto sa má zaočkovať?

Očkovanie proti chrípke a ochoreniu COVID-19 je odporúčane takmer všetkým dospelým osobám s dôrazom na očkovanie rizikových skupín .

Rizikové skupiny:

    • Starší ľudia
    • Osoby s chronickými ochoreniami a poruchami imunity
    • Osoby žijúce v kolektívnych zariadeniach
    • Tehotné ženy
    • Deti od 6 mesiacov do 4 rokov

Pozn: Ak ste prekonali COVID-19 len nedávno, je vhodné počkať s očkovaním tri mesiace po infekcii.

Kde sa môžem zaočkovať?

Proti ochoreniu COVID – 19 a chrípke:

Očkovacie centrum UNLP (P JN.1, Rastislavova 43, Košice)

UTOROK-STREDA-ŠTVRTOK

08:00-12:00, 12:30-14:00

Nie je nutná registrácia.

Je možné sa zaočkovať naraz proti chrípke aj proti COVID-19.

Od 1. októbra sa na Slovensku spustilo očkovanie vakcínou, ktorá je upravená na nové varianty COVIDu.

Proti chrípke:

V ambulancii svojho obvodného lekára.

Aké sú príznaky ochorenia

Príznaky chrípky a COVID-19 sú veľmi podobné a môžu najčastejšie zahŕňať celkovú slabosť, bolesti svalov, hlavy, hrdla, nádchu, kašeľ a horúčku.

Kedy je treba nosiť respirátor?

Nosenie respirátora nie je povinné. Respirátor však chráni vás aj vaše okolie.

Prekryť horné dýchacie cesty sa odporúča všetkým návštevníkom v nemocniciach, čakárňach, v ambulanciách lekárov, domovoch sociálnych služieb,  lekárňach a aj rehabilitačných zariadeniach. V týchto priestoroch sa nachádzajú zraniteľné skupiny osôb, napríklad ľudia s akútnymi či chronickými ochoreniami, osoby s oslabenou imunitou, tehotné ženy či osoby vo vyššom veku, u ktorých by prípadný vznik ochorenia mohol znamenať komplikovanejší priebeh.

Prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom sa odporúča tiež:

  • osobám, ktoré začínajú pociťovať príznaky respiračného ochorenia,
  • v preplnených prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy (MHD, prímestské,   diaľkové autobusy a vlaky),
  • v preplnených interiéroch, ako sú úrady, obchody a iné prevádzky, kultúrne a   športové zariadenia: divadlá, kiná, múzeá, športové haly, bohoslužobné priestory a   podobne,
  • na hromadných podujatiach aj v exteriéri, kde dochádza k hromadeniu sa ľudí v   tesnej blízkosti (spoločenské, kultúrne a športové podujatia, ako sú koncerty,   divadlá, kiná a pod.),
  • počas cesty do a zo zahraničia hromadnými prostriedkami (autobusy, vlaky,   lietadlá) a na preplnených miestach v zahraničí (napríklad letiská).
  • počas akejkoľvek situácie, ktorú vyhodnotíte ako rizikovú.

Ako inak sa ešte možno preventívne chrániť?

Umývajte si ruky a dodržiavajte hygienu.

Ruky si dôkladne umývajte po každom návrate domov či po príchode do práce, po ceste v prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy, pred a po návšteve lekára a nemocnice, pred, počas, po príprave jedla a pred jeho konzumáciou, po použití toalety, pri akomkoľvek pocite nečistých rúk.

  • Myslite na dôkladnú hygienu rúk (umývanie mydlom a teplou vodou, použitie dezinfekčných prostriedkov na ruky na báze alkoholu) aj v domácom prostredí.
  • Kašlite a kýchajte do jednorazovej hygienickej vreckovky, ktorú bezprostredne po použití zahoďte do koša a umyte si ruky. Ak žiadnu vreckovku nemáte poruke, prekryte si ústa aspoň lakťom
  • V komunite, kde sa ochorenie šíri, avšak rovnako aj počas chrípkovej sezóny, je vhodné obmedziť podávanie rúk a objímanie sa pri pozdrave. Nedotýkajte sa tváre a očí neumytými rukami, nezdieľajte osobné predmety s inými ľuďmi.
  • Pravidelne a nárazovo vetrajte (s oknami dokorán). Takto dôkladne vetrajte vo všetkých kolektívoch. Rovnako dezinfikujte plochy, ktorých sa ľudia často dotýkajú (napríklad kľučky, výťah).
  • Podporte svoju obranyschopnosť zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B, vitamínu D na podporu obranyschopnosti tela - nájdete ich v čerstvej zelenine, ovocí, strukovinách a celozrnných obilninách.
  • Dbajte na každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, pomôže tiež dostatok spánku,   aktívny životný štýl s dostatočným množstvom fyzickej aktivity a otužovanie.
  • Obliekajte sa primerane počasiu.

Čo mám robiť v prípade ochorenia?

Ak ste chorý zostaňte doma a kontaktujte svojho lekára.

Ak ste chorí, nechoďte do práce, školy či do iných kolektívov a iných verejných priestorov. COVID-19 je infekčné ochorenie, berte ohľad na svoje vlastné zdravie a na zdravie zraniteľných skupín populácie.

Dospelí i deti s COVID-19 sú tak, ako pri iných akútnych respiračných ochoreniach (chrípka a jej podobné ochorenie, RSV, atď.) v starostlivosti svojich ošetrujúcich lekárov, ktorí im určujú a ukončujú liečbu. V tejto súvislosti je preto potrebné dôsledne dodržiavať a riadiť sa pokynmi ošetrujúcich lekárov.

Ak nie je možné zostať doma, napríklad z dôvodu, že si potrebujete ísť po lieky, dbajte na správne nosenie respirátora (riadne prekrytý nos aj ústa). Stále treba myslieť aj na dôkladnú hygienu rúk (umývanie mydlom a teplou vodou, použitie dezinfekčných prostriedkov na ruky na báze alkoholu).

Nestretávajte sa s osobami, ktoré s vami nežijú v jednej domácnosti, obzvlášť, ak ide o vysoko rizikové skupiny (seniori, chronicky chorí, imunokompromitované osoby, tehotné ženy, malé deti a bábätká).

Ak je to možné, v prípade ochorenia obmedzte kontakt aj so svojimi blízkymi, s ktorými žijete v jednej domácnosti. Napríklad sa zdržiavajte v najvyššej možnej miere v osobitnej miestnosti, pri kontakte s inými ľuďmi noste respirátor, nepoužívajte spoločné predmety (uteráky, príbory, taniere, poháre, atď). Pravidelne dôkladne vetrajte a dezinfikujte dotykové plochy, napr. kľučky, vypínače, hygienické zariadenia - WC, umývadlo a umývadlové páky a podobne.

Je povinná izolácia chorého a karanténa jeho úzkych kontaktov?

Ochorenie si v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu pozitívnych osôb a karanténu úzkych kontaktov.

Avšak treba veľmi dôsledne dodržiavať pokyny lekárov, teda liečiť sa doma v pokoji a brať do úvahy svoj zdravotný stav. Je dôležité ochorenie vyliečiť a “neprechodiť ho”. Nepredlžujeme tým trvanie ochorenia a zabránime ďalšiemu šíreniu ochorenia na ostatných, vrátane zraniteľných skupín.

Plánujú sa opäť zavádzať celoplošné opatrenia?

Aktuálne nie je úvaha o zavedení celoplošných opatrení.

V prevencii vzniku ochorenia COVID-19 a chrípky v súčasnosti preferujeme zodpovedný a proaktívny prístup občanov pri ochrane ich vlastného zdravia. COVID-19 je tak ako chrípka, jej podobné ochorenia či RSV akútnym respiračným ochorením. Vzhľadom na počet ľudí, ktorí boli zaočkovaní, resp. ochorenie prekonali, už priebeh ochorenia nebýva u väčšiny pacientov natoľko závažný.

 

Titulná fotografia: freepik.com

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa