Dnes sa otvára výstava Železiarne – srdce priemyslu

Článok

Dnes sa otvára výstava Železiarne – srdce priemyslu


Slovenské technické múzeum v spolupráci s Pamiatkovým úradom SR a Českým spolkom pripravilo v Košiciach výstavu Železiarne - srdce priemyslu českého industriálneho fotografa Viktora Máchu. Výstavu si môžete pozrieť do 13. februára 2023 na Hlavnej ulici 88. 

Výstava predstavuje výber fotografií dokumentujúcich výrobu železa a ocele od Uralu k Skalnatým vrchom v USA. Vďaka veľkoformátovým fotografiám aj typologickým sadám fotografií budete môcť nahliadnuť do srdca tovární, kam bežný človek nevstúpi. Vydáte sa tak na pomyselnú cestu okolo sveta za tajmi duniacich priemyselných kolosov. Monumentalita fabrík, ktoré autor označuje za esteticky podobné sakrálnej architektúre prináša pohľad do verejnosti nedostupnej atmosféry za múrmi areálov tovární. V železiarňach vznikli mnohé funkčné súčasti každodennosti kultúrnej krajiny - miest, obcí, poľnohospodárstva i infraštruktúry. Nenahraditeľnosť hutníctva pre svetovú ekonomiku pretrváva od prvej priemyselnej revolúcie. Toto odvetvie je zároveň aj jedným z energeticky a environmentálne najnáročnejších “orieškov” pre výskum a vývoj v najbližšom období.

Viktora Máchu (1984) vedie na jeho cestách svetom rodinnou tradíciou zakorenený inštinkt a cit pre ťažký priemysel. Zároveň je to potreba zdokumentovať industriálnu krajinu, ktorá v Európe ustupuje novým formám využitia.

,,Za  10 rokov  som mal možnosť navštívíť viac ako 290 železiarní, zlievarní, valcovní a koksovní vo viac ako 30 krajinách sveta. Všetky boli krásne,“ uviedol autor fotografií.

Výstava sa koná v rámci Dni českej kultúry 2022 v Košiciach.

Foto z inštalácie výstavy: Beatrica Pešáková

 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa