Monitoring médií 28.6.2022

Článok

Monitoring médií 28.6.2022


spravy.rtvs.sk: Ako zvládajú ľudia prácu v horúčavách a aké sú povinnosti zamestnávateľa?, 27.6.2022
Cestári, stavbári či kuchári – horúčavy komplikujú prácu aj im. Napríklad vo fabrike U. S. Steel ponúkajú niektorým zamestnancom chladiace vesty. Ak teplota v tieni presiahne 30 stupňov Celzia, pitný režim na pracovisku je povinný zabezpečiť každý zamestnávateľ.
Príprava obedov pre 700 detí a v kuchyni viac ako 30 stupňov Celzia. Takto vyzerala situácia v jednej z košických školských jedální. „No je to náročná práca. Je tu horúco. Vôbec nemáme digestory, odsávanie, nič. Otvárame si okná, robíme si prievan,“ hovorí kuchárka Františka Dibďáková.
Zvykli sme si – aj takto reagovali oslovení cestári na otázku, akým spôsobom zvládajú prácu pri rozpálenom asfalte.
V závode U. S. Steel Košice podávajú zamestnancom počas horúčav okrem minerálnych vôd napríklad aj iontové nápoje. Pracovníkom tiež ponúkajú chladiace vesty alebo čelenky.
Povinnosťou zamestnávateľa je, aby v čase horúčav zabezpečil na pracovisku pitný režim. Zamestnancom môže zmeniť pracovný čas bez toho, aby im siahol na mzdu.
Podľa hygienikov sa zamestnávatelia k svojim povinnostiam pri vysokých teplotách väčšinou stavajú zodpovedne. Za minulý rok evidujú v tejto oblasti minimum podnetov. Konkrétne v Bratislave zaznamenali tri podnety, v Košiciach dva a v Banskej Bystrici jeden. Firmy museli nedostatky odstrániť.

hnonline.sk: Odkaz firmám: sústreďte sa na zníženie spotreby energií, 27.6.2022
Prostriedky na odstrihnutie sa od ruského plynu budú, alternatíva však bude drahšia. Krajina by tak mala prijať opatrenia, ktoré by znížili našu spotrebu tak plynu, ako aj elektriny.
Čísla, ktoré sú pri inflácii, mali byť pri hospodárskom raste a čísla, ktoré sú pri hospodárskom raste, mali byť pri inflácii. Týmito slovami zhodnotil aktuálnu ekonomickú situáciu na Slovensku viceguvernér Ľudovít Ódor počas konferencie Finančné riadenie podnikov, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň v stredu.
„Rast cien v roku 2020 presiahne 10 percent, čo je najviac od roku 2000. V roku 2023 ceny budú stúpať dokonca tempom 11 percent, pričom k tomuto najviac prispejú ceny plynu a tepla,“ dodáva ďalej viceguvernér.
Vysoké ceny energií robia obrovské problémy aj našim spoločnostiam. Kríza sa však nezačala tento rok. „Náznaky toho, že nie je niečo v poriadku, sme zaznamenali už v auguste minulého roka. A už na jeseň sme videli prvé problémy aj pri ďalších surovinách,“ prezrádza viceprezidentka pre dcérske spoločnosti a generálna právna zástupkyňa U. S. Steel Elena Petrášková.

 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa