Ľadová plocha Steel arény bude dlhšia

Článok

Ľadová plocha Steel arény bude dlhšia


Hokejový stánok HC Košice prejde v nasledujúcich mesiacoch rozsiahlou rekonštrukciou. 

Odovzdaním staveniska sa včera v Steel aréne začalo s najväčšou investíciou od jej otvorenia v roku 2006. Najbližších takmer 5 mesiacov v nej budú prebiehať stavebné práce za 5,71 milióna eur, ktoré majú znížiť energetickú náročnosť tejto multifunkčnej haly. Okrem toho sa vyrieši aj súčasný havarijný stav strešného opláštenia haly - tzv. svetlíka a problémy so zatekajúcou zrážkovou vodou.

Hokejisti a fanúšikovia získajú lepšie podmienky a väčší komfort

„Táto rekonštrukcia je pre náš klub veľmi dôležitá. Dlhodobo bojujeme s vysokými nákladmi a platiť mesačne vyše 100 000 eur za ľadovú plochu je nemysliteľné. Verím, že touto rekonštrukciou znížime náklady na prevádzku a ušetrené finančné prostriedky budeme môcť použiť na profesionálny hokej aj výchovu mládeže. V neposlednom rade sa tým zvýši kvalita a servis pre hokejistov aj fanúšikov,“ povedal prezident HC Košice Július Lang.

Rekonštrukcia sa dotkne aj samotnej ľadovej plochy, ktorá bude mať nové rozmery. V zmysle nových požiadaviek Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sa jej dĺžka predĺži na 61 metrov a šírka bude na úrovni 28 metrov. V súčasnosti má hracia plocha rozmery 60x30 metrov.

„Dnešným dňom sme odštartovali veľmi dôležitú a nevyhnutnú modernizáciu. Keď chceme, aby mali hokejový klub, mládež aj športová verejnosť kvalitné podmienky, museli sme sa pustiť do obnovy technológií a zázemia Steel arény. Som vďačný za to, že sa nám podarilo získať dotáciu vo výške 5 miliónov eur z Fondu na podporu športu, vďaka ktorej môžeme naše plány zrealizovať,“ povedal na tlačovom brífingu primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Rekonštrukcia bude rozdelená na tri časti. Výmenu technológie chladenia a vzduchotechniky na hlavnej a tréningovej ľadovej ploche bude mať na starosti prešovská spoločnosť Primachlad, a to za sumu 3 475 000 eur. Opravu strešného svetlíka zabezpečí košická spoločnosť Straka Group za 511 305 eur. Rovnaká spoločnosť obnoví za 825 260 eur zázemie Steel arény. Výmenu osvetlenia v hale zrealizuje brnianska firma H+H Technika za 896 666 eur.

Na financovaní modernizácie Steel arény sa sumou 5 miliónov eur podieľa Fond na podporu športu (FNPŠ). Zvyšných 708 230 eur poskytne OZ Košická aréna, ktorá Steel arénu prevádzkuje. V OZ Košická aréna disponujú mesto Košice a Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) zhodne s 33,33-percentným podielom na hlasovacích právach. Okrem nich vlastnia podiely aj súkromné osoby Martin Joščák (17 percent), Ľubomír Veme a Anton Jura (obaja po 8,17 percenta).

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa