Dnes vrcholia oslavy Dňa mesta Košice, koncert je ale zrušený

Článok

Dnes vrcholia oslavy Dňa mesta Košice, koncert je ale zrušený


Dnes vrcholia oslavy Dňa mesta Košice. Viete, čím je tento deň pre nás výnimočný? Viaže sa na významnú historickú udalosť spojenú s erbom. Erb mesta Košice pochádza z roku 1369.  Mestu ho udelil kráľ  Ľudovít I. Veľký na kráľovskom hrade v Diósgyőri (dnes súčasť Miškovca). Erb nie je najstarším v Európe, jeho výnimočnosť spočíva v tom, že kráľ k nemu vydal erbovú listinu, ktorá je prvým takýmto dokladom udeleným pre právnickú osobu v Európe, a teda na svete vôbec. Dovtedy sa udeľovali znaky iba fyzickým osobám a jeho udelenie Košiciam svedčí o dôležitosti tohto mesta v rámci Uhorského kráľovstva a kultúrnej vyspelosti v rámci stredovekej Európy.  Prvá erbová listina pochádza zo dňa 7. mája 1369.

Tento významný dátum sme si začali pripomínať pred 30 rokmi, vďaka vtedajšiemu primátorovi Rudolfovi Schusterovi. Kvôli veľkému záujmu verejnosti sa rozšírili podujatia organizované pri príležitosti Dňa mesta Košice na viacero dní.

Oslavy dnes popoludní vyvrcholili Slávnostným ceremoniálom, ktorý bol spojený s odovzdávaním ocenení Ceny mesta Košice, Ceny a Plakety primátora mesta Košice. Večer o 20.00 sa  mal uskutočniť Gala program pri Urbanovej veži, ktorý bol ale kvôli počasiu zrušený. Náhradný termín mesto oznámi na svojich stránkach.

U. S. Steel Košice je dlhé roky hlavným partnerom podujatia.

Na titulnej snímke Jána Kisuckého je Socha anjela s erbom mesta Košice, ktorá sa nachádza v parku pri Dolnej bráne. Autorom umeleckého diela je akademický sochár Arpád Račko.  Socha bola slávnostne odhalená v roku 2002 pri príležitosti 500. výročia udelenia erbovej listiny mestu Košice.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa