Ako dosiahnuť zelenú a energeticky úspornú domácnosť

Článok

Ako dosiahnuť zelenú a energeticky úspornú domácnosť


Iste ste postrehli alebo niektorí z vás majú vlastnú skúsenosť ohľadne projektu „Zelená domácnostiam“. Jedná sa o národný projekt, ktorého administrátorom je Slovenská inovačná a energetická agentúra (ďalej „SIEA“), pričom je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Programu Slovensko. Projekt nadväzuje na prvé tri úspešné národné projekty Zelená domácnostiam v rokoch 2015 – 2023, v rámci ktorých bolo inštalovaných celkovo 60 tis. zariadení a dotácie dosiahli hodnotu 124,5 mil. eur.

Cieľom projektu „Zelená domácnostiam“ je zvýšiť podiel využitia obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach a tým docieliť zníženie emisií skleníkových plynov.

V rámci projektu sú poskytované dotácie pre vlastníkov rodinných domov a bytových domov na inštaláciu týchto zariadení:

Zdroj: zelenadomacnostiam.sk

Zoznam zariadení pre ktoré sú poskytované finančné príspevky.

Na zariadenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie je v projekte do roku 2029 vyčlenených celkovo 151,6 milióna eur.

Stručný postup ako požiadať o finančný príspevok môžete vidieť nižšie. Viac informácií o podmienkach projektu nájdete na stránke Zelená domácnosť.

Zdroj: zelenadomacnostiam.sk

Uvádzame ešte ďalšie zvýhodnenia projektu:

  • +15 % pre domácnosti, ktoré prestanú využívať tuhé palivá (dokladovanie fotografiou svojho starého kotla na tuhé palivo napr. na uhlie, pred a po jeho demontáži).
  • +15 % pre domácnosti, ktoré si nainštalujú bezemisné zariadenia, na ktoré je poskytovaná finančná podpora t.j. tepelné čerpadlo, slnečný kolektor, fotovoltický panel alebo veternú turbínu.

PODMIENKA zvýhodnenia: domácnosť sa musí nachádzať v oblasti s riadením kvality ovzdušia (obce s rizikovým stupňom 3). Oficiálny zoznam obcí pre Košický kraj nájdete na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Na záver chceme dať ešte do pozornosti v súvislosti so zelenou domácnosťou nové video kampane Environmentálnej excelentnosti pre inšpiráciu ďalších environmentálnych tipov. Ďalšie environmentálne tipy (pdf).

Zdroj článku: www.zelenadomacnostiam.sk

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa